11°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 12°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

24.06.2019 / 20:00 Politika - Dženan Đonlagić za Vijesti.ba

Žandarmerija u RS može biti još militantnija opcija

Žandarmerija u RS može biti još militantnija opcija
Dženan Đonlagić / Vijesti.ba
Diplomatska ofanziva zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a gospodina Palmera, kao i najava Federacije BiH da će također uvesti rezervni sastav policije kao kontramjeru, su evidentno "urodili plodom".

Kazao je ovo za Vijesti.ba zastupnik u Parlamentu BiH Dženan Đonlagić (DF) komentirajući odluku MUP-a RS-a da odustane od uvođenja najavljivanog rezervnog sastava policije.

“Od samoga početka ističemo da je ta namjera bila kršenje Anexa 10 Daytonskog sporazuma i uvođenje debalansa u naoružavanju policije”, kaže Đonlagić.

Đonlagić dodaje kako je u narednom periodu potrebno završiti popunu aktivnog sastava policije, te unaprijediti materijalno-tehnički status aktivnih policijskih službenika na svim nivoima vlasti kako bi se država mnogo djelotvornije uhvatila u koštac sa upravljanjem migrantske krize, kao i drugim sigurnosnim izazovima.

On dodaje kako ipak treba vidjeti šta će u konačnici značiti uvođenje tzv. žandamerije, jer može biti i militantnija opcija, nego rezervna policija.

“Dakle, ne praviti euforiju oko ukidanja određenih članova u izmjenama Zakona, pratiti daljnje korake i poteze Vlade RS i u konačnici djelovati kontramjerema ako za to bude realne potrebe”, zaključio je Dženan Đonlagić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo