14°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

24.06.2019 / 17:22 Politika - Duel SDP-a i HDZ-a

Oštra rasprava u Parlamentu FBiH: Traži se prekid sjednice

Oštra rasprava u Parlamentu FBiH: Traži se prekid sjednice
Foto: Vijesti.ba
U toku je rasprava u kojoj zastupnici Socijaldemokratske partije BiH, kao i Naše stranke, prijedlog za prekid današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH smatraju namjernim prenošenjem blokade rada državnog parlamenta i na federalni nivo.

SDP-ovci smatraju da je i na federalnom nivou riječ o "političkom uplivu Čović - Dodik, zarad njihovih političkih interesa". Apeliraju da se ne zaustavlja rad jedinog parlamentarnog nivoa u FBiH u aktuelnom mandatu koji je dosad funkcionirao dobro i jedini je koji "trenutno radi".

Protivnici prekida ističu da predlagači nemaju adekvatne argumente i zamjeraju što je, osim Stranke demokratske akcije, za prekid i Demokratska fronta.

Prekid sjednice zatražio je Mladen Bošković, predsjedavajući zastupničkog kluba stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH. Kazao je da to čini uime buduće nove parlamentarne većine koja će biti uspostavljena u Predstavničkom domu. Prekid, po njegovim riječima, trebalo bi da traje do izbora novog rukovodstva Doma.

Iz zastupničkog kluba SDP-a oštro su se suprotstavili Boškovićevom prijedlogu navodeći da će zarad nečijih političkih interesa, više zakona važnih za građane ostati na čekanju, kao i drugih tačaka predloženih za dnevni red ove sjednice.

Mladen Bošković je predložio prekid nakon jedne od pauza u današnjem zasjedanju Doma čiji dnevni red još nije utvrđen.

Predsjedavajući Zastupničkog kluba stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH Mladen Bošković predložio je prekid današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Rekavši da se obraća uime buduće parlamentarne većine koja će "akobogda biti uspostavljena", Bošković je rekao da prekid treba napraviti do izbora novog rukovodstva Doma.

Tome se oštro verbalno usprotivio šef Kluba Socijaldemokratske partije BiH Damir Mašić kazavši da bi prekid bio katastrofalna poruka budući da je Predstavnički dom Federacije jedini u državi koji funkcioniše, dok na državnom nivou traje blokada u radu parlamenta.

- Meni ovo smrdi na osovinu Dodik - Čović - kazao je Mašić povodom Boškovićevog prijedloga.

Mladen Bošković je, predlažući prekid, naveo i da je redosljed tačaka u dnevnom redu za današnju sjednicu loše postavljen, kao i da predložene zakone koji se odnose na neke od suštinskih problema u FBiH, a njihovi službeni predlagači su pojedini zastupnici, ipak treba da predloži i Federalna vlada.

Bošković je odbacio Mašićeve navode da je riječ o pokušaju blokade rada Predstavničkog doma, dok Mašić insistira da Boškovićevi argumenti nemaju utemeljenja i da je aktuelni predsjedavajući Doma Elvir Karajbić (Socijaldemokratska partija BiH) čovjek koji vodi računa o tome da svaka tačka dnevnog reda bude poslovnički utemeljena.

Iz zastupničkih kluba Stranke demokratske akcije, Mirsad Zaimović je kazao da ovdje nije riječ o pokušaju blokade i da odgoda sjednice za 15 dana ne bi ugrozila ništa od onoga u Federaciji BiH na šta se predložene tačke dnevnog reda odnose.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo