12°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

24.06.2019 / 17:40 Politika - Nova sramota za BiH

Izetbegović prekinuo sjednicu, HDZ i SNSD se nisu pojavili

Hitna sjednica Doma naroda Parlamenta BiH prekinuta je danas u Sarajevu nedugo nakon što je počela.

Nedostatak kvoruma, konkretnije bojkot delegata HDZ-a BiH, SDS-a i SNSD-a glavni je razlog što nije održano zasjedanje na kojem je bilo predviđeno imenovanje članova Delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Na zasjedanju se pojavilo šest delegata, i to svi iz Kluba bošnjačkog i jedan iz Kluba hrvatskog naroda (Zlatko Miletić, DF), dok su je bojkotovali svi delegati iz Kluba srpskog (četiri iz SNSD-a i jedan iz SDS-a), te preostala četiri iz Kluba hrvatskog naroda (svi HDZ BiH).

Odmah po početku sjednice, koja je otvorena himnom BiH, predsjedavajući Izetbegović dao je 15-minutnu pauzu, svjestan, kako je kazao, da kvoruma za rad i odlučivanje neće biti ni nakon nje.

To se i ispostavilo tačnim, jer je nakon pauze u sali i dalje bilo prisutno istih šest delegata, a to nije dovoljno za rad i odlučivanje, te je Izetbegović bio primoran prekinuti sjednicu.

Inače, na predloženom dnevnom redu sjednice nalazio se izbor članova stalnih komisija Doma nroda Parlamenta BiH - Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.

Također, bilo je predviđeno imenovanje članova Delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

S obzirom na to da je propuštena i ova dodatna, ali posljednja šansa, BiH ostaje jedina od 47 zemalja članica Vijeća Evrope koja neće učestvovati u njenom parlamentarnom radu.

Na taj način izabrani poslanici i delegati neće moći učestvovati u donošenju važnih odluka, kao što su izbor novog generalnog sekretara Vijeća Evrope i sudija Evropskog suda za ljudska prava.D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo