6°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

22.06.2019 / 20:00 Regija - Luka Božović za Vijesti.ba

Srbija opet bira konflikt i ne miri se s činjenicom da je Crna Gora nezavisna

Srbija opet bira konflikt i ne miri se s činjenicom da je Crna Gora nezavisna
Luka Božović / Vijesti.ba
Politički analitičar iz Beograda Luka Božović kaza je za Vijesti.ba kako priča oko položaja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nije vjerska, nego politička.

„Mislim da je po srijedi još jedan nacionalistički projekat u Crnoj Gori koji nailazi na nacionalistički odgovor iz Srbije.

Prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovesti je u pripremi od 2015. godine a sve se vrti oko ideje da se crkvena imovina stečena (odnosno izgrađena) prije 1918. godine bude prevedena u državno vlasništvo Crne Gore. Tu imovinu koristi Mitropolija crnogorsko – primorska“, kazao je Božović.

On dodaje kako je namjera iza ovog Prijedloga vjerovatno da se ta imovina nakon prelaska u državno vlasništvo povjeri Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Božović ističe kako se ne bi složio da se vjerske zajednice na ovim prostorima prečesto mešaju u politiku, jer bi to značilo da postoji neko „često“ koje je prihatljivo.

„Živimo u deklarativno sekularnim državama gdje vjerske zajednice treba da se drže van politike. Pitanje SPC u Crnoj Gori nikako se ne može posmatrati isključivo kroz vjerska pitanja, jer je po srijedi čisto političko pitanje.

Amfilohije Radović kao „prvi čovjek“ Crnogorsko – primorske mitropolije je de facto jedan od destabilizirajućih faktora na društvenoj i političkoj sceni Crne Gore. Jasno je njegovo savezništvo sa prosrpskom opozicijom u Crnoj Gori, ali i političkim elitama u Beogradu koje se, reklo bi se, nisu pomirile sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna država“, ističe naš sagovornik.

On napominje kako se nacionalne crkve izjednačavaju sa nacijom.

„Crnogorska plavoslavna crkva je nekanonska i 1918. godine je svoju autokefalnost izgubila pri osnivanju Kraljevine SHS od kada je bila u kanonskom poretku SPC. Od proglašenja nezavisnosti Crna Gora želi da proces zaokruži i obnovljenom samostalnošću pravoslavne crkve što je izjavama portvrdio i Milo Đukanović. Stoga, ovo pitanje je par ekselans političko pitanje“, smatra on.

Božović kaže kako ne vjeruje da se ovaj slučaj može odraziti na druge zemlje u regionu, ali je moguće da će politički predstavnici Srba, na primjer u BiH, to koristiti za prikupljanje poena.

„U svakom slučaju, situacija već utiče na odnose Srbije i Crne Gore koji su daleko od dobrih. Crnogorske nacionalističke politike dobijaju isto tako nacionalistički odgovor iz Srbije. Ministri u Vladi pa i sam predsjednik su se odredili po ovom pitanju. Takođe, jasno je i primjetno aktiviranje dežurnih nacionalističkih „intelektualaca“ kao što je Matija Bećković (u tekstu u dnevnom listu Politika koji se našao u rubrici „Politika“ što još jednom potvrđuje kakvo pitanje je po srijedi). Mjesecima slušamo bolesne izjave iz nacionalističkih krugova kako je položaj Srba u Crnoj Gori lošiji nego u vrijeme NDH“, kaže Božović.

Božović kaže da Srbija, umjesto da vodi racionalnu i odgovornu politiku, ponovo je izabrala put konflikta.

„Crna Gora u tome učestvuje jednako, pa tako crnogorski političari ojačavaju svoje pozicije pred biračkim tijelom. Obe elite ne povlače poteze koji vode poboljšanju odnosa već isključivo narušavanju dobrosusjedskih odnosa“, ističe on.

On na kraju kaže kako se ovdje pored političkog aspekta treba uzeti u obzir u ekonomski, jer činjenica je da SPC u Crnoj Gori danas raspolaže s velikim brojem objekata u svom vlasništvu od kojih zarađuje dosta novca.

„Jasno je da je ovdje politički aspekt jednako važan koliko i finansijski. Teško je misliti da su prihodi koje SPC ostvaruje kroz ovu imovinu mali. Sa jedne strane iza svega se krije i odbrana finansijske moći SPC, ali bih prije rekao da je po srijedi nacionalistički konflikt i tiho odbijanje crnogorske nezavisnosti“, zaključio je Luka Božović u razgovoru za Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo