10°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

22.06.2019 / 18:42 Politika - Visoki predstavnik

Inzko: Šta se još treba desiti u BiH da građani nešto poduzmu

Inzko: Šta se još treba desiti u BiH da građani nešto poduzmu
Valentin Inzko / Vijesti.ba
Već je izvjesno vrijeme jasno da je u pravosuđu BiH potrebno provesti ozbiljne reforme. Najnovija dešavanja u VSTV-u su samo još jedan dokaz u prilog ovoj tvrdnji.

Rekao je ovo, izmdđu ostalog, u intervjuu za Oslobođenje visoki predstavnik Valentin Inzko.

- Mišljenje EU je o ovom pitanju vrlo jasno. Očekujemo od nadležnih organa vlasti da ove preporuke shvate vrlo ozbiljno. Mnoge od nas iz međunarodne zajednice zabrinjava situacija s VSTV-om, tijelom koje je trebalo biti pokretač reforme pravosuđa. Odluke disciplinskih komisija su de facto osigurale nekažnjivost pojedinih članova VSTV-a. Štaviše, eventualno nepropisno ponašanje predsjednika VSTV-a nije ni ispitano, rekao je Inzko i dodao:

- Umjesto toga, disciplinske komisije su samo rekle da se zakon ne može primijeniti. S obzirom na to da se radi o tijelu koje je zaduženo za imenovanje i discipliniranje pravosudnih zvaničnika, za očekivati je da VSTV slijedi više standarde. U ovom kontekstu, donesene odluke ne doprinose izgradnji povjerenja u pravosuđe.

Na pitanje šta se treba još dogoditi u ovoj zemlji da PIC s riječi pređe na djela, Inzko odgovara:

- Više me zanima šta se još treba desiti u ovoj zemlji da građani nešto poduzmu. Nedavno su u Pragu održani masovni protesti. Prema nekim izvještajima, protestovalo je više od 100.000 ljudi nakon optužbi da je jedan političar navodno pronevjerio sredstva iz EU fondova. To je bio jedan od najvećih protesta u toj zemlji od pada komunističkog režima 1989. godine. Građani moraju početi pozivati političare na odgovornost. Bez toga neće biti ni promjena koje građani BiH žele, u smislu boljeg životnog standarda i kvaliteta života.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo