16°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

21.06.2019 / 20:00 BiH - Pobrić i Ademović za Vijesti.ba

Apelacija za manipulaciju: Krišto "bježi" od odluke Ustavnog suda

Apelacija za manipulaciju: Krišto "bježi" od odluke Ustavnog suda
Foto: Vijesti.ba
Ustavni sud BiH bi na narednoj sjednici trebalo da se očituje o apelaciji Borjane Krišto iz 2018. godine.

Tom apelacijim je tadašnja predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH pokušala osporiti odredbe Ustava FBiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan predstavnik iz svakog naroda u federalni Dom naroda.

Ekspert za ustavno pravo Nurko Pobrić procjenjuje da bi Ustavni sud BiH mogao odbiti zahtjev Borjane Krišto.

On podsjeća da se Ustavni sud BiH proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije (CIK) BiH o načinu raspodjele mandata/popune Doma naroda FBiH.

Podsjećamo, ovim aktom CIK BiH predvidio je da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis stanovništva iz 2013. godine i princip 1/1/1, što podrazumijeva da će u tom domu biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ukoliko budu izabrani.  

"Ukoliko Ustavni sud BiH usvoji zahtjev Borjane Krišto, to će značiti da imamo dvije kontradiktorene odluke ove pravosudne instance. Dakle, došlo bi do kolizije dvije odluke istovjetnog karaktera Ustavnog suda BiH, što on sebi ne bi smio dozvoliti", kaže Pobrić za Vijesti.ba.

No, nezvanične informacije kažu da bi Borjana Krišto mogla povući svoj zahtjev za ocjenu ustavnosti pomenutih odredbi Ustava FBiH.

Ukoliko se ova informacija ispostavi tačnom, stručnjak sa ustavno pravo Nedim Ademović ističe u razgovoru za Vijesti.ba - situacija sa implementacijom Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" znatno je lakša.

"Naime, tada će riješenja iz Ustava Federacije BiH ostati kao takva i biće zadani okvir da se izvrše dopune Izbornog zakona BiH. Jednostavno rečeno, u tom slučaju, moramo se vratiti Ustavu Federacije BiH jer je on akt koji primarmo određuje kakvo će biti ustrojstvo federalnih organa vlasti, uključujući, zakonodavnog tijela", pojašnjava Ademović.

- Ako je tačno da je povučen zahtjev, naš sagovornik smatra da je potrebno naglasiti i to da je "Borjana Krišto i HDZ, u čije ime je to uradila, napravila nefer i neprimjeren potez, bez obzira da li od početka namjera bila da se ovim zahtjevom vrši manipulacija u okviru političkih procesa, ili je povučen jer bi uslijedio negativan ishod", pojašnjva on.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo