12°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

21.06.2019 / 11:10 Kultura - 40 učesnika iz 13 zemalja

U Sarajevu konferencija 'Istoriografija o Bosni i Hercegovini (2001. - 2017.)'

U Sarajevu konferencija 'Istoriografija o Bosni i Hercegovini (2001. - 2017.)'
Foto: FENA - Vijesti.ba

Dvodnevna međunarodna naučno-kulturološka konferencija "Istoriografija o Bosni i Hercegovini (2001. - 2017.)" počela je danas u Sarajevu uz prisustvo skoro 40 učesnika iz 13 evropskih zemalja.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH Miloš Trifković rekao je na otvaranju da Akademija organizacijom te konferencije nastavlja ispunjavati svoju misiju koja se, između ostalog, sastoji u vrednovanju kulturnog i istorijskog naslijeđa države i društva.

- Nadam se da će ovaj skup rasvijetliti ono što nam se dešavalo u 20. vijeku i time pružiti osnovu za djelovanje svakoga od nas, a možda čak i političkih struktura ove zemlje - istakao je Trifković.

Predsjednik Odbora za istorijske nauke Akademije nauka i umjetnosti BiH Dževad Juzbašić rekao je da su na sličnim skupovima koji su prije nekoliko godina održani eminentni naučnici iz inostranstva ukazali na mitološke propuste u našoj istoriografiji.

- Te kritike su u javnosti imale malo odijeka a nikakvog kod pojedinih autora koji su nastavili da pišu kako su i ranije pisali - naveo je Juzbašić.

Prof. dr. Zijad Šehić precizirao je da će na konferenciji biti predstavljen 41 referat koji su podijeljeni u sedam tematskih cjelina a rezultet svega toga trebaju biti dva zbornika koje će nastojati otštampati do novembra.

- Tri glavna motiva za organizaciju konferencije bila su sagledavanje istoriografije BiH od 2001. do 2017., istoriografiju u svijetu u istom periodu, te istoriografije o BiH u javnom diskursu - pojasnio je Šehić.

Najavljeno je da će posljednjeg dana konferencije biti usvojeni zaključci koji trebaju biti smjernice za buduće aktivnosti kao bi doprinijeli razvoju te struke.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo