14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

20.06.2019 / 20:00 BiH - Predsjednik Ustavnog suda BiH

Knežević želi novi mandat u Venecijanskoj komisiji čija mišljenja ne uvažava

Knežević želi novi mandat u Venecijanskoj komisiji čija mišljenja ne uvažava
Foto: Vijesti.ba

Prema sazanjima našeg portala aktuelni predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević, živo je zainteresiran da obnovi svoj mandat u Venecijskoj komsiji.

Venecujanska komisija je vrhovni evropski autoritet u oblasti pravih nauka i tijelo koje služi kao pomoć zemljama u tranziciji u traganju za najboljim ustavnim rješenjima.

Kneževiću je mandat istekao 2017.godine. Međutim, tek uža stručna javnost zna da je predsjednik Ustavnog suda BiH, u sadašnjoj rotaciji, Zlatko Knežević upravo 2017. godine bio član Venecijanske komisije kada je ovo evropsko tijelo davalo svoje mišljenje na traženje Ustavnog suda BiH u predmetima "Božo Ljubić", a nešto kasnije i u predmetu "Borjana Krišto".

Aktuelni predsjednik Ustavnog suda BiH, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik suda, do njegove rotacije na mjestu predsjednika iz maja 2018. godine, zatražio je mišljenje Venecijanske komisije prilikom odlučivanja predmetu „Božo Ljubić“ kako bi ovo evropsko tijelo pomoglo Ustavnom sudu BiH u odlučivanju. U najkraćem, gospodin Knežević tražio je mišljenje od tijela kojem sam pripada odnosno zatražio mišljenje od samog sebe.

Knežević i Ustavni sud BiH dobili su mišljenje Venecijanske komisije i nisu ga uopće uvažili prilikom odlučivanja u predmetu "Božo Ljubić", već su svoj glas dali za odluku koja je u potpunoj suprotnosti sa stavom Venecijanske komisije u kojoj se van snage stavljaju dva člana Izbornog zakona BiH za koje ta ista Venecijanska komisija, kojoj je i sam pripadao, konstatira da su upravo ti dijelovi Izbornog zakona BiH u skladu sa evropskim izbornim standardima.

Naročito je u tome kontekstu zanimljivo da u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, stoji imperativna preporuka da se Izborni zakon BiH mora izmijeniti na način da se uskladi sa evropskim standardima, te preporukama OSCE-a i Venecijanske komisije.

Ali šta vrijede preporuke Venecijanske komsije kada njen član delegiran iz BiH te ujedno i predsjednik Ustavnog suda, gospodin Knežević za to mišljenje ne mari.

Na kraju, u kuloarima postoje priče da je Knežević željan novog mandata u Venecijanskoj komisiji, odnosno da se donese odluka o njegovom reizboru, o čemu odlučuje Predsjedništvo BiH.

Kakva će odluka biti još je nepoznanica, ali bi prije njenog donošenja valjalo razmotriti kredibilnost Kneževićeve kandidature za člana Venecijanske komisije u kontekstu ranije navedenog. U suprotnom bilo bi apsurdno da osoba koja je učestvovala u donošenju odluka Ustavnog suda BiH koje su u suprotnosti sa mišljenjem Venecijanske komisije, bude ponovno izabrana u ovo evropsko tijelo, čije stavove kontinuirano odbacuje.

Upravo dio iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, kaže da Ustavni sud BiH mora biti reformiran, odnosno sastavljen od osoba sa profesionalnim integritetom, nezavisnim od političkih utjecaja i vidnim osjećajem odgovornosti prema građanima Bosne i Hercegovine. Zato se u Mišljenju Evropske komisije eksplicitno traži da se moraju izmijeniti procedure za delegiranje i izbor sudija Ustavnog suda BiH, čiji mandat ne može biti neograničen, niti tamo mogu sjediti osobe koje ne uvažavaju evropske standarde.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo