11°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 12°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

18.06.2019 / 20:47 BiH - Podrška

Lord Ahmad od Wimbledona sa preživjelima seksualnog nasilja u BiH

Lord Ahmad od Wimbledona sa preživjelima seksualnog nasilja u BiH
Foto: Britanska ambasada u BiH

Lord (Tariq) Ahmad od Wimbledona, ministar nadležan za ljudska prava pri britanskom Ministarstvu vanjskih poslova i specijalni predstavnik britanske premijerke za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktu, susreo se danas sa grupom muškaraca i žena koji su preživjeli seksualno nasilje u konfliktu, te sa direktoricom Medica Zenica Sabihom Husić, organizacije koja pruža podršku preživjelima i njihovim porodicama.

Ujedinjeno Kraljevstvo podržava Medicu Zenica niz godina u radu na pitanjima u vezi sa seksualnim nasiljem u konfliktu, a fokus rada je na pružanju psihološke podrške preživjelima i asistencije pri uspostavljanju institucionalnih mreža koje pružaju podršku preživjelima diljem BiH.

Ministar je razgovarao o načinima kojim bi se ubuduće mogla pružati adekvatna podrška osobama koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu, a zasnovano na iskustvima žrtava, saopćeno je iz ambasade Velike Britanije u BiH.

Za lorda Ahmada, kako je rekao, bila je privilegija sastati se sa preživjelima seksualnog nasilja u konfliktu i odao im je priznanje za hrabrost, te zahvalio Sabihi Husić, direktorici Medica Zenica, na njenom impresivnom radu u pružanju podrške ovim preživjelim zadnjih 25 godina. 

- Čast mi je što mogu reći da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržala njihov rad. Razgovor sa ovim hrabrim ljudima je od neprocjenjive vrijednosti u mojim naporima da razumijem izazove sa kojima se suočavaju preživjeli - rekao je lord Ahmad.

To uključuje, dodao je on, i napore u društvu sa ciljem pristupa zdravstvenim i drugim uslugama, poteškoće u pristupu pravdi i, naravno, stigmatizaciju, a neki od preživjelih tek sada govore o svom iskustvu, 25 godina nakon konflikta. 

- Moramo im pomoći u nastojanjima da prekinu šutnju i osigurati da dobiju svu potrebnu podršku - istakao je lord Ahmad.

Husić je navela da Medica Zenica pruža podršku preživjelima seksualnog nasilja u konfliktu već duže od 25 godina i pomogla je da se podigne svjesnost, te pruži podrška preživjelima i ohrabri ih se da govore o svojim bolnim iskustvima. 

- Na žalost, preživjeli i danas imaju poteškoće da nastave živjeti dostojanstven život.  Naše aktivnosti uključuju i uspostavu institucionalnih referalnih mreža diljem zemlje i sos-linije koja je preživjelima dostupna 24 sata dnevno - zaključila je Husić.(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo