9°C
Mostar 14°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

18.06.2019 / 17:13 Politika - Mehmedovićev prijedlog

Anketirali smo zastupnike: Većina spremna odreći se plate zbog nerada

Anketirali smo zastupnike: Većina spremna odreći se plate zbog nerada
Foto: Vijesti.ba

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović zatražio je obustavu isplata parlamentarcima zbog nerada.

"Podnesenom inicijativom tražim izmjenu Odluke Administrativne komisije u smislu da se zastupnicima dok traje blokada rada Zastupničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svima zastupnicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju barem jednom zasjedanju", napisao je Mehmedović.

Tim povodom portal Vijesti.ba uradio je anketu među državnim zastupnicima sa pitanjem: Podržavate li inicijativu zastupnika Mehmedovića da se zastupnicima u Parlamentu BiH obustavi isplata plata dok traje blokada rada Zastupničkog doma?

Podrška, ali ...

Većina zastupnika koje smo kontaktirali podržava ovu inicijativu zastupnika Mehmedovića.

"Podržavam naravno, ali ne znam ima li on moralno pravo to tražiti, jer je on dio vladajuće većine i njegov čovjek je istovremeno predsjedavajući VM i dopredsjedavajući ZDPSBiH. I on dobro zna da je ta misija nemoguća ali to je zabava za javnost", kazao je za Vijesti.ba zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Zukan Helez.

Inicijativu podržava i njegov stranački kolega Enver Bijedić.

Za Mehmedovićevu inicijativu su i u SBB-u.

"Kao neko ko je ukinuo bijeli hljeb i naknade u komisijama, u potpunosti podržavam obustavu plata dok Parlament ne zasjeda. Zato mi je žao što je Mehmedović ovo uputio komisiji koja nije ni formirana. Da je htio da ovo uspije, uputio bi Prijedlog zakona po hitnom postupku i sa još četiri potpisnika zatražio hitnu sjednicu sa samo tom tačkom dnevnog reda", istakao je za Vijesti.ba SBB-ov zastupnik Damir Arnaut, a za inicijativu je i SBB-ova zastupnica Edita Đapo, što je potvrdila za Vijesti.ba.

"Da, samo za one koji namjerno ne dolaze", poručio je zastupnik PDP-a Branislav Borenović, na pitanje Vijesti.ba podržava li inicijativu, dok nam je njegova stranačka kolegica Mira Pekić odgovorila potvrdno.

Državni zastupnik iz A-SDA Jasmin Emrić kazao je za Vijesti.ba kako podržava sve inicijative i pritiske javnosti koji mogu doprinijeti deblokadi Parlamentarne skupštine BiH.

"U konkretnom slučaju predloženu inicijativu je trenutno nemoguće provesti, jer da bi se ista provela potrebno je usvojiti izmjene zakonskih i podzakonskih akata, što podrazumijeva da radi parlament. A parlament ne radi jer većina poslanika iz manjeg bh. entiteta neće da dolazi na sjednice, odnosno nema uvjeta za normalno funkcioniranje parlamenta i donosenje odluka", pojasnio je Emrić.

Podršku Mehmedovićevoj inicijativi u razgovoru za naš portal istakli su još Vlatko Glavaš i Dženan Đonlagić iz DF-a, Adil Osmanović, Nermin Mandra, Safet Softić i Šemsudin Dedić iz SDA, Dragan Mektić iz SDS-a.

Krišto još ne zna

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto iz HDZ-a BiH potvrdila je da je Kolegijum Predstavničkog doma BiH danas dobio inicijativu Šemsudina Mehmedovića o obustavljanju isplata plata parlamentarcima, zbog nerada najvišeg zakonodavnog tijela.

"Inicijativa je naslovljena na Administrativnu komisiju i Vijeće ministara BiH, a Kolegijum Predstavničkog doma BiH ju je, u skladu sa poslovničkim odredbama, proslijedio tim nadležnim tijelima", kazala je Krišto novinarima u Sarajevu.

Na konkretno pitanje Vijesti.ba da li će podržati inicijativu o obustavljanju plata ukoliko se ona nađe pred parlamentarcima, Krišto nije imala precizan odgovor.

"Svako će iznijeti svoj stav tamo gdje bude trebalo. I ja ću isto, kada bude trebalo. O inicijativi se ne izjašnjava, jer inicijativa sama po sebi ništa ne znači. Stvari koje se definištu i koje se žele inicijativom, moraju se procesti kroz zakon", odgovorila je Krišto.

Na hipotetičko pitanje da li bi lično podržala eventualnu ideju da parlamentarci vrate u budžet novac koji im je isplaćen, iako nisu redovno održavali sjednice, predsjedavajuća Predstavničkog doma poručila je kako nije "neko ko lično može bilo šta uraditi".

"O ličnim stvarima se neću izjašnjavati. Kada dođe vrijeme i kada bude mjesto za to, uvijek bih rekla svoj stav i imala svoje mišljenje. Moramo imati jasne stvari da vidimo šta Parlament može uraditi. Parlament funkcioniše temeljem izbora. Parlamentarci imaju isključivu odgovornost prema narodima i građanima koji su ih birali", kazala je Krišto.

Podsjećamo, prema zadnjim podacima bh. parlamentarci su u posljednjih šest mjeseci naplatili oko 1,5 miliona KM, a sjednica skoro da i nije bilo.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo