13°C
Mostar 22°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

18.06.2019 / 09:10 BiH - Tanja Topić za Vijesti.ba

Domaći akteri i međunarodna zajednica u ćorsokaku

Domaći akteri i međunarodna zajednica u ćorsokaku
Foto: Vijesti.ba
Politička analitičarka Tanja Topić od dvodnevnog zasijedanja političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) ne očekuje ništa spektakularno, niti drugačije od onoga što nam iskustvo govori o sjednicama ovog tijela.

"U našem kontekstu koji se iskazuje kroz jednu vrstu nemoći, mi smo skloni da očekujemo jako puno. Međutim, vrlo često ta očekivanja ne budu u srazmjeri sa našim željama", kaže Topić za Vijesti.ba.

Kako ocjenjuje, pogrešna je procijena dijela predstavnika međunarodne zajednice da donošenje odluka i procese političkog odlučivanja prepuste domaćim akterima, te da su oni dovoljno svjesni i politički sazreli da odgovornost za sopstvenu zemlju preuzmu u sopstvene ruke.

"Očito to nije slučaj. Zapravo, kristališe se stav da mi sa ovakvim političkim elitama ne možemo očekivati bilo kakvu vrstu progresa u zemlji", smatra naša sagovornica.

Prema njenim riječima, BiH više nije prioritet, niti je među državama kojima se bavi međunarodna zajednica, jer je puno drugih kriznih žarišta i zemalja u kojima se odvijaju puno važniji procesi.

"Problem je i u našem stavu da očekujemo da neko riješi naše probleme. Pri tome očekujemo da nam rješenje padne sa neba rješenje, a dobar dio političkih aktera čini sve da do tog rješenja ne dođe", naglašava Topić.

Ova analitičarka potcrtava da i međunarodna zajednica snosi dio odgovornosti, pojašnjavajući da su OHR i institucija visokog predstavnika sastavni dio, odnosno integrisani i inkorporirani u politički sistem u BiH.

"Stoga bi umjesto nijemih posmatrača, trebalo da budu aktivni sudionici u procesima", dodaje Topić.

Ona konstatuje da je kontekst promijenjen i da je situacija drugačija u odnosu na period prije nekoliko godina, odnosno da je teže nametnuti odluke ili smijeniti određene lidere, ali smatra da je moglo biti puno više inicijative međunarodne zajednice u smislu iznalaženja nekog rješenja.

"Ovako su i unutrašnji akteri i međunarodna zajednica zapali u jednu vrstu ćorsokaka", zaključuje Topić u razgovoru za naš portal.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo