11°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

17.06.2019 / 14:09 BiH - Saopćenje sa sastanka

Palmer: Nije riječ o migrantskoj krizi, već neuspjehu državnih i entitetskih institucija

Palmer: Nije riječ o migrantskoj krizi, već neuspjehu državnih i entitetskih institucija
Foto: Vijesti.ba
Kazano im je da se ovdje ne radi o migrantskoj krizi, nego o neuspjehu državnih i entitetskih institucija da adekvatno i strateški djeluju.

Sjedinjene Države odvajaju značajna sredstva za pomoć obuci profesionalnih, sposobnih, odgovornih službenika za provedbu zakona koji zajedno rade na pitanjima sigurnosti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je nakon sastanka  zamjenika pomoćnika državnog sekretara Palmera i ambasadora Nelsona sa zvaničnicima sigurnosnih agencija BiH.

- Sjedinjene Države su u 2018. godini obučile 1340 ovakvih službenika i održale 126 kurseva obuke u oblasti provedbe zakona. Ponovo ćemo u 2019. godini obezbijediti milione dolara za pomoć BiH u sektoru sigurnosti.  Trideset posto ove vrste naše pomoći usmjereno je na sigurnost granica.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Palmer i ambasador Nelson bili su danas u Ambasadi domaćini sastanka visokorangiranih zvaničnika iz cijele Bosne i Hercegovine na kojem se razgovoralo o ključnoj potrebi višeg i poboljšanog nivoa koordinacije u radu svih agencija za provedbu zakona i sigurnosnih agencija. Ovom su sastanku prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Granične policije, Obavještajno-sigurnosne agencije, te ministarstava unutrašnjih poslova Distrikta Brčko, Federacije BiH i Republike Srpske. Ova grupa se fokusirala na potrebu poboljšanja saradnje koja je najpotrebnija u rješavanju problema povećanog broja migranata koji dolaze u BiH. Nažalost, umjesto saradnje na rješavanju ovog problema, entiteti rade na formiranju rezervnih policijskih snaga; ove rezervne policijske snage neće riješiti problem migranata, jer je pitanje migracija transnacionalno i ne može se riješiti jednostranim naporima. Umjesto toga, BiH treba bolje obučene, specijalizovane, adekvatno opremljene i interoperabilne policijske snage koje su odgovorne građanima, na prvom mjestu.Na sastanku su zamjenik pomoćnika državnog sekretara Palmer i ambasador Nelson apelovali na zvaničnike da rasporede državne resurse kako bi se podijelio teret kojeg sada neproporcionalno nose lokalne vlasti, da se brzo stave na raspolaganje odgovarajuće lokacije u kojim migranti mogu biti bezbjedno smješteni, te da se poboljšaju mehanizmi koji omogućavaju da institucije bolje zajednički rade na rješavanju ovog problema koji se tiče cijele regije.  Odgovorili su ih od dupliciranja napora i jednostranog djelovanja. Također su apelovali na domaće aktere da bolje koriste međunarodnu ekspertizu i partnerstva, kao što su oni koji dolaze iz NATO  i EUROPOL, s ciljem poboljšanja sigurnosti i u BiH i u regionu.

Prije ovog sastanka, ambasador Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Palmer bili su u Bihaću gdje su imali priliku iz prve ruke čuti da je potrebno poboljšati saradnju, te kakve su negativne posljedice nepostojanja te saradnje u vezi sa migrantskom situacijom. Razgovarali su o tome kako su lokalna zajednica i vlasti na lokalnom nivou reagovale i reaguju na ovu situaciju na načine kojima se afirmiše dostojanstvo i ljudskost i migranata i građana.  Kazano im je da se ovdje ne radi o migrantskoj krizi, nego o neuspjehu državnih i entitetskih institucija da adekvatno i strateški djeluju. Složili su se da je bolja koordinacija i raspodjela postojećih resursa najbolji način na koji vlasti mogu odmah poboljšati sigurnost i bezbjednost Bosne i Hercegovine.

Sjedinjene Države će nastaviti pružati pomoć agencijama za provedbu zakona koje nastoje riješiti sigurnosne probleme na pravi način – uz viši nivo koordinacije i profesionalizacije. Naša pomoć, međutim, biće usmjerena na one policijske agencije i vlasti koji poduzimaju pozitivne korake ka pronalaženju učinkovitih rješenja, i koje s nama imaju zajedničke prioritete i ciljeve.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo