12°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 10°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

16.06.2019 / 18:15 BiH - Migrantska kriza

Vlada USK čestitala policiji i upozorila građane

Vlada USK čestitala policiji i upozorila građane
Foto: Vijesti.ba

Vlada USK uputila je danas čestitku pripadnicima MUP-a USK u ime Operativne grupe za nadzor migrantske krize.

Upućujemo čestitke pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova USK za profesionalan rad, dodatno intenziviran u posljednjih sedam dana na aktivnostima dislokacije migranata, koji su zatečeni u nelegalnanim smještajima, na novu lokaciju koju je odredilo Gradsko vijeće Bihaća. Dokazujete djelom da ste sinovi i braća naših branitelja, čije se hrabrosti i na današnji dan sjećamo, navode iz Vlade.

Zahvaljuju i aktivistima Crvenog križa i zdravstvenim radnicima koji su ponovo dokazali svoju humanost te predstavnicima medija koji danonoćno prate dešavanja zahvaljujemo na profesionalnosti.

- Apelujemo na građane da ne izdaju nelegalno smještaj migrantima jer time krše zakonske propise ali i direktno narušavaju sigurnosnu i zdravstveno-epidemiološku situaciju te pozivamo da se takvi slučajevi prijave Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, koja u saradnji sa MUP USK ažurno i profesionalno postupa po nalogu Operativne grupe i zatvara takve smještaje.

Upozoravamo na zabranu izdavanja lijekova bez recepta u apotekama te apelujemo na trgovačke i ugostiteljske radnje da se strogo pridržavaju zakonskih odredbi o prometu alkoholnih pića te molimo da se migrantima, među kojima je veliki broj maloljetnih lica, ne nabavljaju alkoholna pića.

Zahvaljujemo građanima na davanju podrške svima koji su profesionalno angažirani na stabilizaciji situacije i normaliziranju života u USK.

Operativna grupa, Vlada USK sa institucijama Kantona, gradonačelnicima i načelnicima i, uz vašu podršku, nastavlja aktivnosti kojima je cilj pružiti humanu pomoć migrantima koji su u prolazu Balkanskom rutom ali uz očuvanje dostojanstvenog života i zaštita građana USK i njihove imovine.

Pozivamo institucije države da hitno djeluju i rasterete Unsko-sanski kanton kontrolom migrantskog vala i jačanjem istočne granice BiH, navodi se u saopćenju premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo