11°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

15.06.2019 / 22:05 Ljepota i Zdravlje - "Euromelanoma 2019"

Barem mjesečno pogledati svoje tijelo, pregledati mladeže

Barem mjesečno pogledati svoje tijelo, pregledati mladeže
Foto: Fena / Vijesti.ba
Dermatolozi Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), zajedno s dermatolozima Udruženja za prevenciju i borbu protiv raka kože 'Melanoma u BiH', pregledali su danas, u okviru kampanje 'Euromelanoma 2019', više od 400 uposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u Sarajevu.

Mr. sci. dr. Hana Helppikangas kazala je za Fenu da se radi o ciljanoj populaciji, ljudima koji su stalno izloženi ultravioletnim zračenju bez zaštite.

- Veliki broj pregledanih imao je i dosta opekotina na licu, kao i na vratu. Dosta njih nastavit ćemo pratiti. Upozorili smo ih na primarnu prevenciju (kako se zaštititi, šta raditi), a određeni broj njih poslali smo na plastičnu hirurgiju KCUS-a - istaknula je.      

Ističe da je za devet godina, u okviru te kampanje, pregledano više od deset  hiljada građana i da je spašeno desetine života.

Ove godine, uz uposlenike Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u Sarajevu, pregledali su i uposlenike KCUS-a jer oni koji rade u zdravstvu obično zanemaruju svoje zdravlje.

- Željeli smo kampanju ove godine fokusirati na nas jer i mi smo građani. I kod uposlenika KCUS-a imali smo specifičnih dijagnoza - naglasila je.

Helppikangas ističe značaj prvenstveno primarne prevencije. Kaže da se i nakon devet godina realizacije kampanje, još mora raditi na tome 'jer stanovništvo nije naučeno da brine, prvenstveno o sebi'.  

- Svi se mi izlažemo ultravioletnom zračenju, ne samo ljeti. Svijetle smo puti, ne koristimo zaštitne faktore od sunca niti zaštitnu odjeću, imamo dosta mladeža. Svako bi trebao, barem jednom u mjesecu pogledati svoje tijelo i pregledati mladeže. Barem jednom doći na pregled kod dermatologa, da bi se ustanovilo da li postoji potreba odstranjivanja ili eventualno praćenja mladeža da ne bi došlo do melanoma - kazala je.   

Melanom je jedan od najagresivnijih karcinoma, ako nije dijagnosticiran na vrijeme metastaze se šire po tijelu.   

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo