16°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

13.06.2019 / 20:00 BiH - Trifunović i Terzić za Vijesti.ba

Uoči dolaska Palmera: Bez angažmana SAD-a i NATO puta, BiH tone pod ruski uticaj

Uoči dolaska Palmera: Bez angažmana SAD-a i NATO puta, BiH tone pod ruski uticaj
Foto: Vijesti.ba
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer sutra bi trebao doputovati u posjetu Bosni i Hercegovini.

Palmer bi posjet našoj zemlji trebao početi sastancima sa zvaničnicima entiteta RS u Banja Luci, a potom dolazi u Sarajevo gdje će razgovarati s predstavnicima državne vlasti i predstavnicima međunarodne zajednice te prisustvovati sjednici PIC-a.

"Win-win" situacija

Dugogodišnji novinar i analitičar Aleksandar Trifunović ne očekuje spektakularne efekte predstojeće posjete.

"U ovom trenutku BiH ne predstavlja prioritet američke spoljne politike, nema je na mapi bilo kakvog interesa", kaže Trifunović za Vijesti.ba.

Iako su se u medijima pojavile nezvanične informacije da visoki američki zvaničnik u BiH dolazi kako bi ubrzao usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) i utiče na promjenu stava političkih funkcionera RS o NATO integracijama, naš sagovornik smatra da to neće biti slučaj.

"Ne očekujem da će posjeta uticati na promjenu ključnih stavova o NATO paktu koje zastupa predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, pozivajući se na odluku Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti. Ne vjerujem da jedna diplomatska posjeta može uticati na promjenu stavova, bez da se unaprijed objasni da je to cilj posjete. Takođe, ne vjerujem da se bilo ko od političara u BiH može odobrovoljiti nakon takvih posjeta", ističe Trifunović.Prema njegovim riječima, na sceni će biti "win-win" situacija, gdje će se prikazati da, s jedne strane, američka administracija ima privid interesa za BiH, čiji je Ustav napravljen u SAD-u, te bi bilo logično da minimum interesa postoji, a sa druge strane, Dodik će ponoviti svoje stavove i utvrditi svoj položaj.

"Imam osjećaj da će mediji dobiti gomilu izjava i floskula, koje se mogu unaprijed napisati: s jedne strane - BiH mora ići u NATO, a sa druge strane - RS neće da uđe u NATO, iako su funkcioneri SNSD-a prije nekoliko godina stavili svoj potpis na zahtjev za MAP", naglašava naš sagovornik.

Bitna uloga Rusije

Na pitanje da li Rusija ima uticaj na rezolutni stav vladajuće partije u RS o članstvu u NATO-u, Trifunović navodi da se želi baviti nagađanjima, ali primjećuje da je Rusija u spoljnoj politici RS jako bitna Dodiku.

"Većina njegovih važnih posjeta o kojima obavještava javnost su susreti sa Putinom, konferencije koje organizuje Putin... Dodiku je jako bitno da se pojavljuje u Putinovoj blizini i koristi svaku priliku da naglasi da imaju dobar odnos. Isto je sa drugim zvaničnicima SNSD-a. Rusija je protiv širenja NATO-a i smatra ga problemom za svoju bezbjednost, pa pretpostavljam da Dodik vodi računa o tome", mišljenja je Trifunović.

On primjećuje da prikazivanje Rusije kao zaštitinika više odgovara Dodiku, nego što je to slučaj na terenu.

"Taj odnos služi Dodiku da stvara sliku prema svojim biračima pripremajući se za naredne izbore, nego što je to interes Rusije koja ozbiljnije shvata svoje geopolitičke interese. Smatram da smo im geopolitički nebitni, osim da pravde neku vrstu problema u komunikaciji i pokažu da imaju nekog uticaja na političare iz RS. No, to je sve. Ne vidim veću ambiciju Rusije da stvarno djeluje", pojašnjava Trifunović.

Prema njegovom mišljenju, ne postoje ni ekonomski interesi zbog kojih bi se Rusija zadržavala na ovim prostorima.

"Najveća ruska investicija Rafinerija nafte u Brodu gotvo je u potpunosti propala", zaključuje naš sagovornik.

Nesposobna EU i nezainteresovane SAD

Sličnih stavova je i politički analitičar i novinar Almir Terzić. On za Vijesti.ba kaže kako ne treba očekivati nikakve spektakularne rezultate posjete zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Palmera BiH.

"Jednostavno, već duže vrijeme pokazuje se nemoć djelovanja SAD-a kroz Vijeće za implementaciju mira u BiH kada je u pitanje donošenja bilo kakvih odluka. Da je suprotno u BiH ne bi na sceni bila potpuna anarhija i nikad veća vladavina kriminala i korupcije umjesto vladavine zakona i prava", kaže Terzić.

On dodaje kako je već odavno Rusija preuzela dominantnu ulogu kada je u pitanju BiH."Nesposobnost EU, a i nezainteresovanost SAD-a su doveli do toga. Sada im se to vraća, posebno u BiH", ističe on.

Terzić dodaje da to što gospodin Palmer ide u Banja Luku je možda pokušaj da se umoli rukovodstvo RS-a da da saglasnost za aktivaciju MAP-a kroz usvajanje Prvog Godišnjeg plana za NATO.

"No, ne mislim da će uspjeti da promijeni bilo šta s obzirom da se politika RS-a vodi ne na bazi odluka koje donose pojedinci ili partije već svoje poteze štite institucionalno kroz Vladu i Skupštinu", kaže on.
Terzić zaključuje kako je za napredak naše zemlje potreban veći angažman SAD-a.

"Bez odlučnije aktivnosti prvenstveno SAD-a, jer iluzorno je bilo šta očekivati od EU, BiH će sve dublje tonuti pod uticaj ruske strane", zaključio je Almir Terzić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo