16°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

13.06.2019 / 12:01 BiH - Federalna uprava za inspekcijske poslove

Preporuka za pojačan inspekcijski nadzor u ljetnom periodu

Preporuka za pojačan inspekcijski nadzor u ljetnom periodu
Foto: AA - Vijesti.ba

U cilju zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) izdala je preporuku kantonalnim ministarstvima zdravstva, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, te kantonalnim i općinskim sanitarnim inspektorima da u ljetnom periodu pojačaju inspekcijski nadzor u objektima proizvodnje, prometa i skladištenja lako kvarljivih namirnica, naročito sladoleda, te vode za piće u vodooprskrbnim objektima, kupalištima i bazenima.

Razlog pojačanih inspekcijskih nadzora jeste činjenica da su trovanja hranom česta pojava u ljetnom periodu. Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, koje su najčešći urok trovanja hranom, a u koju dospjevaju sa zagađenih i prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora i prljave vode.

"Neophodno je da sanitarne inspekcije, u okviru svojih ovlaštenja, poduzmu sve zakonom predviđene mjere, i po potrebi, putem ovlaštenih laboratorijskih ustanova, izvrše provjeru zdravstvene ispravnosti namirnica i vode, briseva ruku uposlenih, radne odjeće i radnih površina", navodi se u saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ističu kako, shodno navedenom, žele da se sinergijskim djelovanjem sanitarnih inspekcija kroz pojačane nadzore, preventivno djeluje na zaštitu zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, čije su sprečavanje, suzbijanje i kontrola od nemjerljivog značaja za Federaciju BiH.(Vijesti.ba / AA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo