20°C
Mostar 27°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

12.06.2019 / 23:49 Svijet - Cenzura

Kina započela novu kampanju "čišćenja" interneta

Kina započela novu kampanju "čišćenja" interneta
Foto:Ilustracija - Vijesti.ba

Kina je započela kampanju "čišćenja" interneta, objavili su državni mediji o novom talasu cenzure u sklopu kojeg je blokirano još stranih medija i korisničkih profila na društvenim mrežama.

"Čišćenje" su u maju započeli administracija za kibernetski prostor, ministarstvo za informacione tehnologije, kancelarija za javnu bezbjednost i regulator tržišta, a trajaće do kraja godine, piše državna novinska agencija Sinhua.

Kampanjom će se kazniti internet stranice zbog "ilegalnih i kriminalnih aktivnosti", "neispunjavanja svojih obaveza" poštovanja sigurnosnih mjera ili krađe ličnih informacija, dodaje agencija.

Kampanja je uslijedila nakon niza gašenja i blokiranja internet stranica i korisničkih profila na društvenim mrežama. Od prošlog vikenda nisu dostupni mediji poput Washington Posta i Guardiana i time se pridružili listi blokiranih stranica, među kojima je i Reuters. Kineski finansijski medij Wallstreetcn.com u ponedjeljak je objavio da je ugasio svoju internet stranicu i mobilnu aplikaciju na zahtjev vlasti, no nije otkriveno koja pravila je prekršio.

Gase se i profili na društvenim mrežama koji objavljuju politički osjetljiv materijal ili finansijske vijesti. Vlasti su u novembru objavile da su ugasile 9,8 hiljada adresa koje su objavljivale senzacionalistički, vulgaran ili politički štetan sadržaj.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo