12°C
Mostar 14°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

12.06.2019 / 20:59 BiH - Žestoke kritike

Dodik odbio susret i oštro napao ambasadoricu Njemačke

Dodik odbio susret i oštro napao ambasadoricu Njemačke
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je, nezvanično saznajemo, odbio u oproštajni posjet primiti ambasadoricu Njemačke u BiH Christiane Hohman.

Dodik je u svom odgovoru naveo kako ambasadoricu Hihman kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije ni primio u nastupnu posjetu, te da a toga ne može udovoljiti njenom zahtjevu za oproštajnim susretom.

- Pored toga, kao ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same Bosne i Hercegovine i njenog Ustavom predviđenog uređenja, naveo je Dodik u odgovoru, prenose Vijesti.ba

Dodaje da je kao predstavnik zemlje, koja na ovim prostorima nosi teško istorijsko breme, očekivano bilo da ambasadorica pokažete više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u radu.

- Međutim, Vaši javni nastupi i diplomatske aktivnosti tokom Vašeg boravka u Sarajevu bili su politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjereni o čemu ću obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke, naveo je Dodik i dodao:

- Visoko cijenim napore Savezne Republike Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana. Sa željenjem moram da konstatujem da Vi niste bili adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo