8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

12.06.2019 / 20:50 BiH - Ilidža

Akademija u povodu 28. godišnjice osnivanja Patriotske lige BiH

Akademija u povodu 28. godišnjice osnivanja Patriotske lige BiH
Foto: FENA - Vijesti.ba

Pripadnici Patriotske lige Bosne i Hercegovine (PLBiH) dali su nemjerljiv doprinos odbrani zemlje, svedočeći o odlučnosti i hrabrosti svih onih koji su se suprotstavili prvom udaru agresora na međunarodno priznatu državu i štiteći temeljne civilizacijske vrijednosti, kao i dostojanstvo njenih lojalnih građana i ravnopravnost naroda.

Istaknuto je to danas na akademiji u povodu obilježavanja 28. godišnjice formiranja Patriotske lige BiH, upriličene na Ilidži u organizaciji Saveza udruženja boraca Patriotska liga Kantona Sarajevo i u saradnji s Udruženjem boraca Patriotska liga općine Ilidža.

Sudionike svečanosti, pozdravio je predsjednik kantonalne organizacije Patriotske lige Enver Čičko, podsjećajući na presudne događaje koji su obilježili razdoblja prije, tokom i nakon minulog rata (1992.-1995.), a u prvom redu na historijski sastanak 10. juna 1991. godine koji je okupio 356 sudionika, istaknutih bh. patriota, predvođenih Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom Predsjedništva RBiH.

Radi se o sastanku na kojem su osnovani - Savjet za nacionalnu odbranu i Patrotska liga kao prva platforma za organiziranje otpora na cijeloj teritoriji zemlje, a sa kojeg je upućen i proglas svim narodima i građanima BiH da se spreme za odbranu države i odlučno suprotstave velikodržavnim projektima i ugrožavanju suvereniteta i cjelovitosti zemlje.

Predsjednik kantonalne organizacije istaknuo je kako je u iznimno teškim uvjetima i pored embarga na oružje, a zahvaljujući nesebičnom angažamanu bh. patriota, organiziran snažan otpor i odbranjena zemlja, te sačuvane vrijednosti na kojima ona počiva, usprkos težnjama materijalno daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

Čestitke povodom značajne godišnjice uputili su izaslanici resornih ministarstava za boračka pitanja federalnog i kantonalnog nivoa, potcrtavajući važnost njegovanja vrijednosti i tekovina na kojima se temelji PLBiH i vizija Bosne i Hercegovine kao demokratske zemlje u kojoj se poštivanje drugoga i drugačijeg podrazumjeva i čini okvir za jačanje povjerenja i međusobnog uvažavanja.

Sudionici svečanosti pozvali su sve probosanske snage na jedinstvo i odlučnost da se i u miru s istim entuzijazmom suprotstave snagama destrukcije i protagonistima retrogradnih politika.

Na promoviranju jedinstva kao jedne od temeljnih vrijednosti insistira i načelnik općine Ilidža Senahid Memić, koji je to pitanje apostrofirao u izjavi za Fenu, posebno se fokusirajući na jedinstvo boračke populacije, te navodeći kako ova općina spada u red onih općina koje značajnim sredstvima pomažu boračke kategorije, a što na godišnjem nivou iznosi oko 800.000 KM.

Usprotivio se podjelama u boračkim redovima i njihovoj političkoj instrumetalizaciji, zalažući se za prevazilaženje aktuelnih slabosti i integriranje brojnih boračkih udruženja u jednu jedinu boračku organizaciju „u kojoj će se znati ko šta radi“.

U skladu s protokolom obilježavanja Dana Patriotske lige BiH, 10. juna i 28. godišnjice njenog formiranja, danas je u organizaciji Saveza udruženja boraca Patriotska liga KS upriličeno polaganje cvijeća na šehidskom mezarju 'Kovači' i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, te odata počast šehidima i poginulim braniteljima BiH, koji su se nesebično žrtvovali u odbrani države.

Istim povodom, organizirano je polaganje cvijeća na spomen-obilježjima na području općine Ilidža, kao i prigodan vjerski program. 

Akademija u povodu obilježavanja godišnjice PLBiH počela je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine i odavanjem počasti njenim braniteljima, a propraćena je i prigodnim kulturno-umjetničkim programom.(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo