8°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

12.06.2019 / 19:22 BiH - Radionica u Tuzli

Novinarke malo znaju o svojim pravima

Novinarke malo znaju o svojim pravima
Foto: NN - Vijesti.ba

Radionica o temi "Položaj i zaštita novinarki u bh. medijima", koju je organizovalo Udruženje "BH novinari", održana je danas u Tuzli.

Učesnici radionice pokušali su dati odgovor na pitanje o boljoj zaštiti novinarki i drugih medijskih uposlenica, ulozi institucija, međunarodnih i domaćih organizacija u većoj zastupljenosti žena na upravljačkim i uredničkim pozicijama u medijima.

"Radnopravni položaj novinarki je izuzetno loš", upozorio je Marko Divković, predsjednik Udruženja "BH novinari".

Naglasio je da ne može kazati je li češće kršenje njihovih radnih prava ili prava kao žena.

"Dobar dio koleginica, posebno mladih, nije upućen u svoja prava, prava žene i prava radnice novinarke. Pozvao bih novinarke da se upoznaju sa svojim pravima i da ta svoja prava štite", rekao je Divković te pozvao novinarke da prijavljuju napade, diskriminacije i druge vrste problema.

Zarfa Hrnjić-Kuduzović, profesorica Odsjeka žurnalistika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dio je tima koji je istraživao problematiku žena novinarki. Istraživanje je obuhvatilo novinarke u cijeloj BiH u svim vrstama medija i različitog vlasništva.

"Evidentno je da je položaj novinarki u medijima u privatnom vlasništvu znatno lošiji od položaja koleginica u javnim medijima. Mnoge od njih se ne usuđuju govoriti o pritiscima na koje nailaze. Najslabija tačka u zaštiti prava novinarki su tužilaštvo i sudovi, novinarke su to ocijenile. Više od dvije trećine ispitanica ocijenile su rad tužilaštva.(Vijesti.ba / NN)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo