25°C
Mostar 28°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

12.06.2019 / 18:50 Regija - "Za našu slobodu"

Obilježena 20. godišnjica ulaska NATO-a na Kosovo

Obilježena 20. godišnjica ulaska NATO-a na Kosovo
Foto: RTK - Vijesti.ba

U Prištini je u srijedu obilježena 20. godišnjica ulaska NATO-ovih snaga na Kosovo, a centralnoj manifestaciji koja se održavala pod nazivom "Za našu slobodu" nazočili su brojni dužnosnici, među kojima i bivši predsjednik Sjedinjenih Država Bill Clinton, nekadašnja američka državna tajnica Madeleine Albright i umirovljeni američki general i bivši vrhovni zapovjednik NATO-a Wesley Clark.

- Sjećam se lica ljudi koje sam sreo kada sam prije 20 godina bio ovdje, u osnovnoj školi u Uroševcu. Tog dana sam rekao nešto što želim ponoviti, za 79 dana zračnih NATO napada mogao je biti dobiven ovaj rat, ali su samo građani u školi tog dana, kao i ostali građani Kosova, mogli dobiti mir. Nakon 20 godina mislim da ste uradili izvanredan posao oko postizanja mira - kazao je Clinton, javlja RTK.

Nekadašnja američka državna tajnica Madeleine Albright ocijenila je kako je tijekom posljednja dva desetljeća narod Kosova pokazao svijetu da je posvećen miru i izgradnji nove demokratske nacije.

Međunarodna zajednica je osigurali zaštitu, ali su građani Kosova odradili ostalo, muškarci i žene svih uzrasta i pripadnosti postavili su osnove za demokraciju, ustvrdila je Albright, dodajući kako se bliži dan kada će Kosovo biti potpuno normalna zemlja, u UN-u i potpuno integrirana u europsku zajednicu.

Kosovski dužnosnici zahvalili su SAD-u i svim državama koje su podržale Kosovo u borbi za slobodu, a predsjednik i premijer Kosova istakli su i potrebu postizanja sporazuma sa Srbijom.

- Kao što smo bili i sada smo spremni da postignemo povijesni sporazum. I danas smo voljni da razgovaramo i postignemo sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa dvije suverene države - rekao je kosovski predsjednik Hashim Thaci.

- Mir čine hrabri. Želimo da se pomirimo sa Srbijom - poručio je kosovski premijer Ramush Haradinaj koji je pozvao građane Srbije i srbijanskog predsjednika (Aleksandra) Vučića da prizna Kosovo u ovim granicama, kao neovisnu državu.

Nakon centralne svečanosti organizirana je šetnja "Za slobodu" od trga Skenderbeg do biste Madeleine Albright u blizini Američke škole u Prištini, koja je svečano i otkrivena, a sudionici su potom obišli i bulevar Billa Clintona. 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo