14°C
Mostar 21°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

12.06.2019 / 16:42 BiH - Kantonalni sud Sarajevo

Tri godine zatvora za zaposlenika federalnog ministarstva za pitanje boraca

Tri godine zatvora za zaposlenika federalnog ministarstva za pitanje boraca
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Kantonalni sud u Sarajevu oglasio je krivim Dragana Majstorovića, zaposlenika Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje službene isprave i krivotvorenje isprave.

Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Dragan Majstorović je optužen da je zloupotrebom položaja u ranijem periodu nezakonito izdao više od 30 lažnih uvjerenja o zapovijednoj dužnosti i ratnim odlikovanjima bivšim pripadnicima HVO-a, a na osnovu kojih su oni neosnovano ostvarili povoljnije penzije u iznosu većem od 200 hiljada maraka. Većina od ovih 30 bivših pripadnika HVO-a ranije su procesuirani u Mostaru.

Istovremeno, pribavio je sebi nezakonitu korist u iznosu od oko 2.000 KM tako što je od jedne osobe uzeo novac za taksu koja se ne plaća, a zauvrzat joj izdao lažno uvjerenje.

Optužen je i da je pribavio krivotvorenu diplomu više ekonomske škole koju je upotrijebio prilikom zaposlenja u navedeno Federalno ministarstvo, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva KS.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo