14°C
Mostar 21°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

12.06.2019 / 15:37 BiH - Predvođena premijerom Fortom

Delegacija Vlade KS u Kini na brojnim sastancima sa liderima regija

Delegacija Vlade KS u Kini na brojnim sastancima sa liderima regija
Foto: Fena / Vijesti.ba
Delegacija Vlade Kantona Sarajevo predvođena premijerom Edinom Fortom posljednjih dana boravi u Kini gdje su pored učešća na investicijskoj konferenciji Centralna i istočna Evropa (17+1), prisustvovali brojnim sastancima sa liderima kineskih regija.

- U gradu Dalianu, koji je centar regije Liaoning, smo sa gradonačelnikom Tan Chengx dogovorili proces uspostave sestrinskih odnosa sa Kantonom Sarajevo. Delegacija ovog grada, koji broji sedam miliona stanovnika, u skorije vrijeme će posjeti Sarajevo. Ljudima koji odlučuju, ukazali smo na potencijal ulaganja kineskih investitora u izgradnju tehnološkog parka, te jačanje inžinjerske baze u Kantonu Sarajevo - kazao je Forto.

Naglašeni su i veliki potencijali turističke suradnje, a prvi korak je dolazak televizijske ekipe Dalian TV koji će svojim gledateljima kroz reportaže prikazati Sarajevo.

Zapaženo je bilo učešće naše delegacije na forumu gradova i regija Kina - Centralna i istočna Evropa (17+1) u Ningbou, te na investicijskoj konferenciji "Inovacije kao nova platforma suradnje".

Pored ostalog, sastali se sa potpredsjednikom državne agencije za saradnju sa regijama i gradovima u inostranstvu Song Jingwu, te direktorom agencije za promicanje investicija u inostranstvu, koja je u sklopu državnog ministarstva trgovine Liu Dianxunom.

Forto je predvodio  delegaciju 17+1 zemalja centralne i istočne Evrope na sastanku sa guvernerom regije Liaoning. Provincija se nalazi na sjeveroistoku Kine, sa 43,5 miliona stanovnika i 14 urbanih centara, milion studenata, 115 visokoškolskih ustanova…

Premijer i ministar finansija Amel Kovačević su otputovali na poziv kineske ambasade, a cilj posjete je promocija Sarajeva kao poslovne destinacije i povezivanje sarajevske, sa kineskim regijama i gradovima.

Forto je istakao da je opredjeljenje Kantona Sarajevo da kontinuirano jača suradnju sa Narodnom Republikom Kina jer to predstavlja značajnu razvojnu šansu, ne samo za Sarajevsku regiju, već cijelu BiH, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo