4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

12.06.2019 / 15:32 Svijet - Ne želi Brexit bez sporazuma

Johnson objavio kandidaturu za premijera

Johnson objavio kandidaturu za premijera
Boris Johnson / Vijesti.ba
Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u srijedu je objavio svoju kandidaturu za narednog britanskog premijera, insistirajući kako ne želi Brexit bez sporazuma.

Objavljujući svoj politički manifest u centru Londona, Johnson, favorit za ulazak u Downing Street 10 narednog mjeseca, izjavio je da se Britanija mora pripremiti za ishod bez sporazuma.

Johnson je kazao da je Brexit bez sporazuma posljednja opcija, ali je najbolji način da se izbjegne taj ishod da se pripremi za njega.

- Moj cilj nije ishod bez sporazuma, ali je jedino odgovorno rješenje da se ozbiljno i odlučno pripremimo za Brexit bez sporazuma - kazao je.

- Mislim da je najbitnije za našu veliku zemlju da bude spremna. Sarađivat ću s našim prijteljima s druge strne Kanala na najbliskiji mogući način - dodao je Johnson.

Od deset kandidata za nasljednika Therese May na čelu Konzervativne stranke, Johnsonova objava očekivana je s najvećim nestrpljenjem.

On insistira da vlada mora realizirati volju britanskog naroda koji je glasao za napuštanje Evropske unije, i Britanija mora napustiti blok do 31. oktobra - roka koji joj je odredio Bruxelles.

- Ako sada to (Brexit) blokiramo, požnjet ćemo buru i suočit ćemo se sa smrtonosnom odmazdom izbornog tijela. Sada je došlo vrijeme da se otkloni neizvjesnost - izjavio je Johnson.

Kazao je da se neće pretvarati da sve u planu funkcionira, dodajući da vjeruje da će zrelost i osjećaj dužnosti prevladati kako bi se realizirao Brexit, prenosi Xinhua.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo