19┬░C
Mostar 25┬░C
Tuzla 21┬░C
Banja Luka 21┬░C
Biha─ç 22┬░C
Powered by Dark Sky

12.06.2019 / 15:32 Svijet - Ne ┼żeli Brexit bez sporazuma

Johnson objavio kandidaturu za premijera

Johnson objavio kandidaturu za premijera
Boris Johnson / Vijesti.ba
Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u srijedu je objavio svoju kandidaturu za narednog britanskog premijera, insistiraju─çi kako ne ┼żeli Brexit bez sporazuma.

Objavljuju─çi svoj politi─Źki manifest u centru Londona, Johnson, favorit za ulazak u Downing Street 10 narednog mjeseca, izjavio je da se Britanija mora pripremiti za ishod bez sporazuma.

Johnson je kazao da je Brexit bez sporazuma posljednja opcija, ali je najbolji na─Źin da se izbjegne taj ishod da se pripremi za njega.

- Moj cilj nije ishod bez sporazuma, ali je jedino odgovorno rješenje da se ozbiljno i odlu─Źno pripremimo za Brexit bez sporazuma - kazao je.

- Mislim da je najbitnije za našu veliku zemlju da bude spremna. Sara─Ĺivat ─çu s našim prijteljima s druge strne Kanala na najbliskiji mogu─çi na─Źin - dodao je Johnson.

Od deset kandidata za nasljednika Therese May na ─Źelu Konzervativne stranke, Johnsonova objava o─Źekivana je s najve─çim nestrpljenjem.

On insistira da vlada mora realizirati volju britanskog naroda koji je glasao za napuštanje Evropske unije, i Britanija mora napustiti blok do 31. oktobra - roka koji joj je odredio Bruxelles.

- Ako sada to (Brexit) blokiramo, po┼żnjet ─çemo buru i suo─Źit ─çemo se sa smrtonosnom odmazdom izbornog tijela. Sada je došlo vrijeme da se otkloni neizvjesnost - izjavio je Johnson.

Kazao je da se ne─çe pretvarati da sve u planu funkcionira, dodaju─çi da vjeruje da ─çe zrelost i osje─çaj du┼żnosti prevladati kako bi se realizirao Brexit, prenosi Xinhua.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo