14°C
Mostar 23°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

12.06.2019 / 14:21 BiH - Za proširenje EU

Igor Crnadak pozdravio usvajanje Tršćanske deklaracije

Igor Crnadak pozdravio usvajanje Tršćanske deklaracije
Igor Crnadak / Vijesti.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas je u Trstu, u obraćanju na ministarskom sastanku Centralno-evropske inicijative (CEI), pozdravio usvajanje Tršćanske deklaracije kojom se daje puna podrška proširenju EU na zapadni Balkan, kao i ohrabrenje BiH za skoro dobijanje statusa kandidata.

Crnadak je podržao proširenje CEI novim članicama, među kojima je Grčka, ističući da će to doprinijeti jačanju organizacije, te izrazio nadu da će nova vlada Austrije razmotriti odluku o povratku ove zemlje u CEI, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Crnadak je pružio podršku CEI kao najstarijoj regionalnoj organizaciji, a posebno je pohvalio ovogodišnje predsjedavanje Italije ovom organizacijom.

On je istakao i činjenicu da je ove godine otvorena kancelarija CEI u Briselu, što će približiti ovu organizaciju evropskim institucijama.

Ministri su donijeli odluku da predsjedavanje CEI u 2020. godini preuzme Crna Gora.

U okviru konferencije, Crnadak je imao kratke susrete sa ministrima inostranih poslova Mađarske Peterom Sijartom, Srbije Ivicom Dačićem i Hrvatske Marijom Pejčinović Burić.

Crnadak na ministarskom sastanku učestvuje na poziv italijanskog ministra inostranih poslova i međunarodne saradnje Enca Moavera Milanezija.

Tema ovogodišnjeg sastanka je "Trideset godina CEI i budućnost: zajedničke vizije i vrijednosti, evropski standardi i jaka regionalna saradnja".

Centralno-evropska inicijativa nastala je 1989. godine iz saradnje četiri zemlje (Italija, Austrija, SFR Jugoslavija i Mađarska), a danas broji 17 članica.

Prioriteti CEI su regionalna saradnja i saradnja sa Evropskom unijom, a u okviru ove organizacije održavaju se redovni godišnji samiti, sastanci ministara inostranih poslova, eksperata, kao i parlamentarna saradnja.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo