19°C
Mostar 21°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 24°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

12.06.2019 / 12:07 BiH - Petogodišnji projekt

Švedska osigurala 4,5 miliona eura za smanjenje uticaja opasnih hemikalija

Švedska osigurala 4,5 miliona eura za smanjenje uticaja opasnih hemikalija
Foto: UNDP / Vijesti.ba
Vlada Švedske izdvojila je 4,5 miliona eura za projekt koji ima za cilj smanjenje uticaja opasnih hemikalija, organskih zagađujućih materija koje se dugo razgrađuju u prirodi, na zdravlje ljudi i okoliš u Bosni i Hercegovini.

Fokus petogodišnjeg projekta "Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom", koji će realizirati Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), je prevencija ispuštanja nenamjerno proizvedenih dugotrajno postojanih organskih zagađujućih materija (POPs) kroz prelazak, u proizvodnji plastike, na hemikalije koje ne sadrže POPs.

BiH je 2010. godine ratificirala Štokholmsku konvenciju, međunarodni sporazum o okolišu kojim se tretiraju dugotrajno postojane organske zagađujuće materije, ali još uvijek postoje nedostaci vezani za odredbe Konvencije i njihovu implementaciju, te nedosljednosti u njihovoj primjeni između različitih nivoa vlasti u BiH.

- Ovim projektom poboljšat će se upravljanje medicinskim otpadom, doprinijeti provedbi inicijativa zelene hemije u industriji i poljoprivredi zajedno sa uništavanjem identificiranih zaliha POPs otpada. Projektom je predviđeno uništavanje najmanje 50 tona POPs otpada - istakla je šefica odjela za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Marie Bergström.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov kazao da će UNDP sarađivati s javnim, privatnim i nevladinim sektorom, te realizirati informativne kampanje da bi se povećala svijest građana, posebno ranjivih kategorija, o negativnom uticaju POPs na ljudsko zdravlje.

Izloženost POPs materijama može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući neke vrste raka, pojavu porođajnih defekata, disfunkcionalan imunološki i reproduktivni sistem, veću osjetljivost na bolesti, te oštećenje centralnog i perifernog nervnog sistema.

Žene su posebno osjetljive na izloženost opasnim hemikalijama u nekim periodima života, poput trudnoće, dojenja i menopauze, upozoravaju iz UNDP-a.

Projekt će se oslanjati na naučene lekcije srodnih projekata koji se provode u zemljama Evropske unije, kao i na bilateralnu razmjenu znanja i transfer tehnologija sa Švedskom agencijom za hemikalije, KEMI, te drugim SIDA i UNDP projektima u regiji.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo