14°C
Mostar 23°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

12.06.2019 / 10:47 Svijet - Oštro osudili nasilje

Vijeće sigurnosti traži hitan prekid nasilja nad civilima u Sudanu

Vijeće sigurnosti traži hitan prekid nasilja nad civilima u Sudanu
Vijeće sigurnosti UN-a / Vijesti.ba
Vijeće sigurnosti UN-a oštro je osudilo nedavno nasilje u Sudanu i pozvalo na trenutni prekid nasilja nad civilima, u jeku izvještaja da su snage sigurnosti ubile desetke miroljubivih demonstranata u ovom mjesecu.

U saopćenju objavljenom nakon sastanka u New Yorku, Vijeće je pozvalo sve političke aktere da nastave zajednički raditi na sporazumnom rješenju trenutne krize.

U saopćenju se naglašava značaj poštovanja ljudskih prava i osiguravanja potpune zaštite civila, kao i provođenja pravde i kažnjavanja odgovornih za kršenja ljudskih prava.

Članovi Vijeća pozdravili su objavu sudanskog Prelaznog vojnog vijeća da će incidenti biti istraženi.

Vijeće sigurnosti također je pozvalo generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa da nastavi s podrškom regionalnim i međunarodnim naporima na organiziranju i provođenju nacionalnog tranzicijskog procesa.

Udruženje liječnika saopćilo je da su snage sigurnosti ubile stotinjak ljudi i ranile još petstotinjak tokom slamanja masovnih demonstracija u Khartoumu u ovom mjesecu, dok je ministarstvo zdravstva objavilo da je poginula 61 osoba.

Sudanski demonstranti zahtijevaju da Prelazno vojno vijeće, koje je na vlasti od svrgavanja u vojnom udaru dugogodišnjeg čelnika Omara al-Bashira, preda vlast civilnoj vladi, prenosi dpa.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo