16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

11.06.2019 / 21:56 Politika - Potpredsjednik FBIH

Dunović reagovao na Čavarinu izjvu za Vijesti.ba

Dunović reagovao na Čavarinu izjvu za Vijesti.ba
Milan Dunović / Vijesti.ba
Potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF) reagovao je na današnju izjavu predsjednika FBiH Marinka Čavare za Vijesti.ba.

Čavara je, podsjetimo, poručio da HDZ podržava evropski i NATO put, kao i vladavinu prava i uspostavljanje pravne države u BiH. Istovremeno je izjavio da je neophodno što prije formirati Vijeće ministara BiH, kako bi vlast na državnom nivou počela funkcionisati.

Tim povodom reagovao je potpredsjednik FBiH Dunović, čije saopštenje prenosimo u cjelini:

„Moram priznati da mi nije jasno na šta je predsjednik FBiH, gospodin Čavara mislio kada je u istoj izjavi pozvao na formiranje Vijeća ministara BiH i spomenuo NATO put, koji, kako kaže, podržava HDZ. Iskreno se nadam da je u kapacitetu stranačkog funkcionera HDZ-a uspio objasniti kolegama iz SNSD, da je HDZ za takvu vladavinu prava u kojoj će se poštivati Zakon o odbrani BiH, po kojem je neophodno slanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Ukoliko to, pak, nije slučaj, onda ga molim da ne dovodi građane BiH u zabludu, te neka jasno kaže da li on lično i stranka iz koje dolazi samo deklarativno ili i suštinski podržavaju NATO put Bosne i Hercegovine. Poštivanje vladavine prava, na koju se Čavara poziva podrazumijeva poštivanje svih zakona, pa i Zakona o odbrani BiH, što znači da se Vijeće ministara ne može formirati, dok potencijalni mandatar i cijelo rukovodstvo stranke iz koje bi on trebao doći javno ignorišu Zakon o odbrani BiH i obaveze koje iz njega proističu.

Također, pozivanje na presude Ustavnog suda, u smislu blokiranja formiranja Federalne izvršne vlasti, kolega Čavara treba podrobnije pojasniti svim građanima BiH. Naime, nikako on i njegove stranačke kolege ne spominju izmjene Izbornog zakona u smislu presuda Međunarodnog suda za ljudska prava iz Strazbura. Pitam se do koje mjere može ići selektivno pamćenje gospodina Čavare.“

(Vijesti.ba)

Izdvajamo