13°C
Mostar 22°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

11.06.2019 / 17:41 Politika - Sastanak s Predsjedništvom BiH

Petříček potvrdio dalju podršku BiH u procesu evroatlantskih integracija

Petříček potvrdio dalju podršku BiH u procesu evroatlantskih integracija
Foto: Fena / Vijesti.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su danas ministra vanjskih poslova Češke Republike Tomáša Petříčeka.

Konstatovano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Češke Republike tradicionalno dobri, bez otvorenih pitanja, te da ima prostora za unapređenje sveukupne saradnje, posebno u oblastima ekonomije, poljoprivrede, trgovinske i razvojne saradnje, te obrazovanja i kulture.

Razgovarano je i o temi poboljšanja poslovne saradnje, te o zajedničkim aktivnostima na promovisanju investicionih potencijala BiH putem organizovanja poslovnih susreta.

Istaknuta je potreba intenzivnije razmjene bilateralnih posjeta na svim nivoima.

Članovi Predsjedništva BiH informisali su ministra Petříčeka o aktuelnoj političkoj situaciji i aktivnostima u BiH.

Potvrdili su opredjeljenje za nastavak reformskog puta, kako bi se ispunili svi uslovi za sljedeću etapu na evropskom putu zemlje, a posebno nakon objavljenog Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH.

Češki ministar vanjskih poslova je potvrdio dalju podršku BiH u procesu evroatlantskih integracija, te u ispunjavanju uslova iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH, a imajući u vidu da od 1. jula Češka preuzima predsjedavanje Višegradskom grupom.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su ministru vanjskih poslova Češke Republike na posjeti i izrazili zahvalnost Češkoj Republici na kontinuiranoj podršci BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo