7°C
Mostar 13°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

11.06.2019 / 11:38 Ekonomija - Sastanak u Sarajevu

Bevanda s MMF-om: Konkretna suradnja čeka novu vlast

Bevanda s MMF-om: Konkretna suradnja čeka novu vlast
Foto: Vijesti.ba

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođeno šefom Misije za BiH Martinom Petrijem.

Na sastanku je konstatirano da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH, ali i preduvjet da se nastavi provedba reformi planiranih kroz aranžman s MMF-om.

Ministar Bevanda informirao je izaslantvo MMF-a da je Vijeće ministara do sada usvojilo dvije kvartalne odluke o privremenom financiranju jer proračun za ovu godinu nije usvojen što je, također, posljedica nepotpunog formiranja vlasti.

Naglašeno je da sukladno Zakonu o financiranju institucija BIH tijekom primjene privremenog financiranja institucija BIH realiziraju samo tekuće rashode neophodne za funkcioniranje institucija, dok se servisiranje vanjskog duga vrši sukladno otplatnom planu i usvajanje proračuna za 2019. godinu nema utjecaja na to.

Sugovornici su se složili da će razgovori o budućoj suradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim projektima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi, kao i njegov nasljednik Andrew Jewel, koji će dužnost preuzeti od kolovoza ove godine, te mu je ministar Bevanda poželio uspjeh u radu i otvorenost za buduću suradnju.
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo