10°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

10.06.2019 / 22:53 Auto - Potpisan dogovor o saradnji

Auta na struju - Udružuju se Toyota i Subaru

Auta na struju - Udružuju se Toyota i Subaru
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Dva japanska proizvođača postigli su dogovor da zajednički razviju mehaničku platformu za putnička vozila i SUV modele na struju.

Poput BMW-a i Jaguar Land Rovera, koji su protekle sedmice udružili snage kako bi napravili pogonske jedinice za sljedeću generaciju električnih vozila, Toyota i Subaru odlučili su se takođe za saradnju na polju razvoja tehnologije za automobile na struju.

Japanski proizvođači, koji su i ranije tijesno sarađivali u nekim oblastima, kao što je konstruisanje i proizvodnja sportskog modela Toyota GT86/Subaru BRZ, sada se okreću električnoj budućnosti.

Dvije auto-kompanije planiraju da zajednički razviju mehaničku platformu koju će koristiti putnička vozila i SUV modeli sa pogonom na električnu energiju. Kako se navodi u saopštenju, riječ je o platformi na kojoj će biti bazirana srednja i velika putnička vozila na struju, kao i električni SUV modeli iz takozvanog C segmenta.

Iako će mehanika biti zajednička za automobile oba proizvođača, svaki od njih će imati sopstvene modele, koje će prodavati pod oznakom svog brenda.

Toyota će u ovaj zajednički poduhvat unijeti tehnologije za elektrifikaciju vozila koje je razvila za svoje plug-in hibride, a Subaru višedecenijsko iskustvo u razvoju i proizvodnju permanentnog pogona na sva 4 točka.

Subaru je saopštio da će, nakon što je potpisao dogovor o saradnji, resurse koje je ranije namijenio za razvoj električnih automobila usmjeriti u zajednički projekat.

Iako je je već dugo fokusirana na razvoj i proizvodnju hibridnih i plug-in hibridnih automobila, Toyota nije bila previše naklonjena čisto električnim vozilima. Umjesto toga, japanski proizvođač bio je fokusiran na tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija i automobile u kojima se električna energija potrebna za pokretanje vozila dobija iz vodonika.

Dogovor koji je postignut sa proizvođačem Subaru pokazuje da Toyota ne želi da "sva jaja stavi u istu korpu", pa će uz automobile sa gorivnim ćelijama razvijati i klasična električna vozila sa pogonskim baterijama.

Što se tiče Subarua, on je u još većem zaostatku kada je riječ o elektrifikaciji vozila, jer je do sada na tržištu imao samo jedan plug-in hibirdni model - Crosstrek PHEV, koji je, opet, napravio uz pomoć Toyotine tehnologije.(Vijesti.ba / b92)

Izdvajamo