13°C
Mostar 22°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

10.06.2019 / 21:50 Regija - Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić:Neka Čitaku donese jedan spomenik albanskog porijekla sa Kosova iz 12. vijeka

Dačić:Neka Čitaku donese jedan spomenik albanskog porijekla sa Kosova iz 12. vijeka
Foto:UN - Vijesti.ba

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je večeras da je ambasadorka Kosova u SAD-a Vljora Čitaku na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a rekla da se o slučaju Kosova i Srbije radi o dekolonizaciji i ocijenio to kao bezobrazluk.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) naveo da je Čitaku pokušala da kaže da je Srbija bila kolonijalna sila koja je držala Kosovo vijekovima.

"Koliko neko nema stida da tako nešto govori, znate kada govorite u Savjetu bezbjednosti pred nekim velikim kolonijalnim silama koje su imale svoje kolonije širom svijeta i koje znaju šta je kolonijalizam. Kada govorite to pred afričkim, južnoameričkim, azijskim zemljama koje su se oslobađale od kolonijalizma", rekao je Dačić za RTS.

"Kada mi donese jedan historijski spomenik albanskog porijekla iz 13, 14. ili 12. vijeka sa Kosova, kada postoji ijedan spomenik iz tog perioda, onda bih mogao da kažem da su Albanci bili tu u to vrijeme", rekao je Dačić.

On je rekao da je današnja sjednica sazvana na dan od kada je prije 20 godina usvojena Rezolucije 1244.

Dačić je kazao da su sve zemlje koje su danas govorile istakle dvije činjenice, a to je zahtjev za ukidanjem taksi kao predouslov za nastavak dijaloga, kao i da su zemlje sa više ili manje naglaska govorile sa žaljenjem o hapšenju pripadnika UNMIC-a tokom akcije ROSU.

"Ne vole međunarodne organizacije da hapse njihove pripadnike, pa makar to bio Rus", rekao je Dačić i dodao da su učesnici opisali kao "laži ono što je rekla Čitaku da nije bilo povreda pripadnika UNMIC-a".

On je kazao da je upozorio da Priština, kako navodi, sprema napad na sjever Kosova i dodao da KFOR mora da odgovori da li želi da zaštiti Srbe ili ne, kao i ako on to ne želi, da je onda na Srbiji "teška odluka da vidi šta će sa svojim narodom i kako će reagovati".

"Ove godine će biti tri sjednice, sljedeće godine će biti dvije sjednice", rekao je Dačić o broju sjednica Savjeta bezbjednosti o Kosovu i dodao da ne bi volio da bude vanrednih sjednica.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo