21°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

10.06.2019 / 16:26 Politika - Sve za novu fotelju u EU

Podržava li Wigemark Dodikovu blokadu NATO puta BiH!

Podržava li Wigemark Dodikovu blokadu NATO puta BiH!
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Banjoj Luci sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU Lars-Gunnarom Wigemarkom.

Na sastanku je još jednom naglašena potreba da što prije dođe do formiranja Vijeća ministara BiH, kao i da taj proces ne smije biti uslovlјavan bilo kojim političkim temama, saopćeno je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je zahvalio na korektnom odnosu EU prema BiH, a koji se, između ostalog, ogleda i u pozitivnom mišlјenju Evropske komisije, izrazivši tom prilikom bojazan za postojanjem unutrašnjeg potencijala, te ocijenivši da je žarište krize u Federaciji BiH, u kojoj nisu u stanju implementirati izborne rezultate i formirati vlast, a što se odražava i na nivo BiH, navodi se u saopćenju.


Treba li podsjećati da upravo Dodikov SNSD uslovljava formiranje vlasti nepoštivanjem zakona, odnosni člana 84 Zakona o odbrani.

No to Wigemarka očigledno ne zanima, već po svaku cijenu, a zarad krijernog interesa, u BiH želi nametnuti ono protiv čega je većina njenih građana - odustajanje od NATO puta.

Ovo nije prvi put da šef delegacije EU poziva na hitno formiranje vlasti pri kojem ne mari za zakone i važeće ustave u BiH. Upravo je Wigemark, željan ličnog usojeha i napredovanja u institucijama EU, izdejstvovao neustavno Uputstvo CIK-a za popunu Doma naroda FBiH, a koje je, kojeg li čuda, išlo na ruku Dodikovom strateškom političkom partneru Draganu Čoviću i HDZ-u.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo