7°C
Mostar 13°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

10.06.2019 / 15:51 Ekonomija - Miro Džakula

Za pet mjeseci prihodi za 265 miliona KM veći od rekordne 2018.

Za pet mjeseci prihodi za 265 miliona KM veći od rekordne 2018.
Miro Džakula / Vijesti.ba
Direktor Uprave za  indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Miro Džakula izjavio je danas da su u proteklih pet mjeseci prikupili na jedinstveni račun za 265 miliona KM više sredstava u odnosu na rekordnu 2018. godinu te da je cilj da njihov rad bude jednak carinskim i poreskim administracijama u Evropskoj uniji.

Naglasio je da bi, bez pomoći Evropske komisije, kroz finansiranje brojnih projekata, bili slabiji rezultati UIO, ključne za fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH.

Nakon što je s ambasadorom Lars Gunnar Wigemarkom, šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH otvorio novu carinsku laboratoriju UIO, istakao je da je vrijednost opreme više od 400.000 eura, a finansirana je iz IPA sredstava.

- UIO planira uvesti certificiranu carinsku laboratoriju za uzimanje uzoraka, a da referentna laboratorija bude iz zemalja EU, čime bi podiglo carinsko tarifiranje i spriječili moguće zloupotrebe - naglasio je Džakula.

Posao tarifiranja carinske robe radit će samo UIO.

-Ne želimo da neke druge institucije, osim UIO, rade naš posao ispravnog tarifiranja carinske robe, koja se uvozi - rekao je Džakula.

Ambasador Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH je rekao da BiH ima određen stepen pripremljenosti kada je riječ o usklađenostima s principima carinske unije, u kontekstu jedinstvenog evropskog tržišta.

-U tom smislu vrlo je važno da BiH nastavi da usklađuje svoje carinske propise – rekao je Wigemark.

Pozvao je UIO da se u što većoj mjeri oslanja na e-potpis u procesu carinjenja, na isti način kako se to radi i u postupku oporezivanja.

Direktor UIO Miro Džakula je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je RS-u, odlukom Suda BiH, do 11. seprembra, zabranjeno da blokira račun UIO s ciljem naplate ranijeg duga.

Kaže da se o konačnom rješenju moraju dogovoriti nadležni predstvanici vlasti i Upravni odbor UIO.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo