9°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

09.06.2019 / 14:27 BiH - Sesija Kruga 99

Kineski ambasador zadovoljan poslovima u BiH, o negiranju genocida ni riječi

Kineski ambasador zadovoljan poslovima u BiH, o negiranju genocida ni riječi
Foto: Vijesti.ba

Bilateralna saradnja i odnosi između Kine i Bosne i Hercegovine napreduju iz dana u dan, rečeno je na redovnoj sesiji "Kruga 99".

O temi ”Neka iskustva iz razvoja i prosperiteta Kine“ govorio je Ji Ping, ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ji je na sesiji govorio o kineskoj ekonomiji, odnosima Kine i svijeta, kao i bilateralnoj saradnji s Bosnom i Hercegovinom.

Nada se da će današnja sesija doprinijeti upoznavanju bh. prijatelja i unapređenju bilateralne saradnje. Dodao je kako, kada je riječ o saradnji, ona je uvijek dvosmjerna i da BiH treba odlučiti s kim će sarađivati.

Nada se da će u budućnosti biti više projekata između dvije zemlje, a koji će se realizirati u BiH.

Ekonomsko porobljavanje BiH

Osvrnuo se i na projekt Blok 7 Termoelektrane u Tuzli, te izrazio nadu da će on što prije biti realiziran.

”Nadam se da će on (projekt Bloka 7 TE Tuzla) dobiti sve saglasnosti i završiti svoju administrativnu proceduru i da se što prije uputi u realizaciju i konačni rad“, rekao je Ji.

Dodao je kako se praktična saradnja na određenim poljima neće ostvarivati uz bilo kakvo političko uslovljavanje.

Upitan za očekivanja od budućih odnosa između dvije zemlje i u kojim oblastima je moguće unaprijediti saradnju, Ji je kazao kako odnosi između Kine i BiH napreduju iz dana u dan.

”Prema mom mišljenju, saradnja u gotovo svim oblastima brzo napreduje. Posebno bih izdvojio dvije oblasti, izgradnju saobraćajnih infrastruktura i saradnju na polju kulture“, rekao je Ji.

Osvrnuo se i na dobru saradnju s visoobrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini, naročito u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. Dodao je kako saradnja u oblasti društva i kulture dobro napreduje.

Upitan da li strahuje da bi politička situacija u Bosni i Hercegovini mogla dovesti do izbjegavanja zemlje od strane investitora, Ji je kazao kako, uopšteno govoreći, kineske kompanije optimistično gledaju na tržište Bosne i Hercegovine.

”Što se tiče unutrašnjo-političkih pitanja BiH, vjerujem da narodi BiH imaju mudrost da sami odluče”, rekao je Ji.

Ni riječi o negiranju genocida

Na Krugu 99, na kojem se redovno govori i o pogubnosti negiranja genocida, ovoga puta ni riječi. A nije da nije bilo prilike i povoda.

Naime, važno je podsjetiti da je Kina bila među rijetkim državama koje u julu 2015.godine nisu dale podršku usvajanju Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici. Tu Rezoluciji je predložila Velika Britanija, a podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije. Samo dvije od pet stalnih članica Vijeća nisu podržale Rezoluciji, bile su to Rusija i Kina.

Na ovo je nedavno upozorio i Emir Ramić iz Instituta za istraživanje genocida iz Kanade.

- Sve dok srpska elita smatra manji bh. entitet, nastao rezultatima agresije i genocida, kao najvažniji uspjeh savremene Srbije, sve dok srpska politička elita na čelu s Aleksandrom Vučićem smatra da je najveći spoljnopolitički uspjeh Srbije u tome što je onemogućila usvajanje Rezolucije o Srebrenici u UN, sve dok nema niti jednog traga o priznanju odgovornosti politčkog, vojnog i policijskog režima Srbije za agresiju i genocid na BiH, sve dok u obrazovnom sistemu Srbije ne budu naučne i sudske činjenice o genocidu u Srebrenici i BiH, sve dok nema iskrenog priznanja genocida i pokajanja za njega, sve dok nema pravde za žrtve genocida, Srbija će ostati tamna mrlja u svijetu sa največim brojem osuđenih ali i slobodnih zločinaca, sve dok ovaj anticivilizacijski hod Srbije podržava Kina i Rusija sa tim državama politički predstavnik žrtve treba biti oprezan. Jer nema te materijalne vrijednosti koja je važnija od istine i pravde. Ne može se dati izgradnja bosanskohercegovačke energetske vrijednosti onome ko negira genocid u BiH. Onaj ko negira istinu, onaj ko sakriva pravdu, onaj ko bježi od pokajanja, taj nije dobro došao u ekonomskom razvoju države BiH, rekao je Ramić za Vijesti.ba.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo