7°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

03.06.2019 / 20:24 Kultura - Muftijstvo tuzlansko

Objavljena imena nominiranih za nagradu 'Hasan Kaimija'

Objavljena imena nominiranih za nagradu 'Hasan Kaimija'
Foto: Muftijstvo tuzlansko

U Muftijstvu tuzlanskom danas su osim dobitnika Povelje 'Hasan Kaimija' za životno djelo, koja će biti dodijeljena novinaru Salihu Brkiću, proglašeni i nominirani nazivi knjiga koje su ušle u uži izbor za nagradu 'Hasan Kaimija'.

Žiri za dodjelu nagrade „Hasan Kaimija“ koji čine: Amira Turbić Hadžagić, Sead Seljubac i Alen Kalajdžija donio je prijedlog da se u užem krugu među potencijalnim dobitnicima za najbolje djelo iz oblasti društvenih i humanističkih znanosti nađu:

-  Sanjin Kodrić sa dva djela: „Bošnjačka i bosanskohercegovačka književnost“ i „Kako su  Bošnjaci vidjeli muslimanski orijent i evropski zapad“; zatim Enes Duraković sa djelom „Riječ i svijet Alije Isakovića te Mirsad Kunić sa dva djela: „Čitanje Perijeve zbirke“ i „Teme iz usmene književnosti (o usmenosti pismom)“.

Potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije 'Dani Hasana Kaimije 2019' koja će biti održana u Zvorniku od 6. do 16. juna ove godine., dr. Sead ef. Seljubac kazao je da je u užem krugu potencijalnih dobitnika nagrade Hasan Kaimija za najbolje djelo objavljeno u 2017. i 2018. godini iz humanističkih i društvenih znanosti bilo devet prijavljenih autora.

Pregledom nominiranih prijedloga i prijava za Nagradu „Hasan Kaimija“ za najbolje djelo u 2017. i 2018. godini, te uzimajući u obzir naučnu i stručnu težinu prijavljenih autora i njihovih djela, istaknuto je da je zadatak Žirija bio težak jer su među datim djelima uistinu vrijedne naučne monografije koje tematiziraju i promoviraju neke od fenomena nacionalnih humanističkih i društvenih nauka.

Jedan od kriterija je bio da djelo bude usmjereno na promoviranje bosanskohercegovačkih kulturnih potencijala.

Vodeći se tim kriterijem ocjenjivanja, na prvom mjestu istaknuta su sintetička djela o bosanskohercegovačkom i bošnjačkom identitetu, jer su takva djela izuzetno važna za teorijsko zaokruživanje bosanskohercegovačkog i bošnjačkog kulturnog i nacionalnog identiteta.

Ime dobitnika za nagradu „Hasan Kaimija“ bit će saopćeno 7. juna, a dodjela nagrade upriličena 14. juna.

Manifestacija će i ove godine početi posjetom književnika školama u Podrinju, dok će svečano otvaranje i dodjela Povelje Hasan Kaimija za 2019. godinu, biti održani u petak, 7. juna u sali Doma omladine u Zvorniku u 15.00 sati.

Programom manifestacije planirano je da se održi deset promocija knjiga i publikacija, zatim prigodan vjerski program, a bit će predstavljena i izložba slika te organizirano međunarodno pjesničko veče.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo