8°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

31.05.2019 / 15:56 Zanimljivosti - Slijedi dokumentovanje objekta

Pronađena nova pećina na platou iznad Bijambara

Pronađena nova pećina na platou iznad Bijambara
Foto: FENA - Vijesti.ba
Članovi Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva narednih će dana organizirati istraživanje i dokumentovanje novog-starog speleološkog objekta na području Zaštićenog pejzaža Bijambare.

Naime, kako su saopćili iz Centra, prilikom posljednjeg uređenja Srednje Bijambarske pećine za turističku upotrebu, detaljno je istražen prostor koji je bio deminiran i pronađena je nova pećina na platou iznad Bijambara, ali to nije bila Hajdučka pećina.

Tako da su u svim izvještajima i zvaničnim dokumentima navodili Gornju, Srednju i Donju Bijambarsku pećinu, Dimšinu pećinu, Đuričinu pećinu, Ledenjaču, Ledenicu i Novu pećinu.

Prije nekoliko godina postojanje ove "misteriozne i sakrivene" pećine potvrdio je stari planinar Ramo Kustura iz Ilijaša, ali lokalitet nikad nije pronđen ni poslije mnogih traženja mogućeg ulaza.

- Prije nekoliko dana smo konačno otkrili dio ulaza, koji je vidljiv samo sa jedne jedine tačke iz kamenog amfiteatra. Dovoljno je pomjeriti se samo dva metra u bilo koju stranu i ulaz ostaje sakriven. Istraživanje će biti obavljeno u okviru projekta "AdriatiCaves" koji Javna ustanova za zaštićena područja Kantona Sarajevo provodi na prostoru zaštićenog pejzaža - naveli su iz Centra.

Podsjećaju da je Hajdučka pećina na prostoru Zaštićenog pejzaža Bijambare bila poznata samo najstarijim i rijetkim planinarima iz Ilijaša koji su nekada upravljali Planinarskim domom "Bijambare".

- Oni su ta saznanja odnijeli sa sobom, a da nikad nisu ostavili pisani trag o tome. Ona nije bila poznata ni Viktoru Ržehaku koji je istraživao ovo područje ispred ondašnjeg Republičkog zavoda za zaštitu prirode BiH pa je i ne spominje u svom radu "Bijambarska pećina" - kažu iz Centra za krš i speleologiju.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo