8°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

30.05.2019 / 16:47 Ljepota i Zdravlje - MCP BiH

Podizati svijest o štetnim i smrtonosnim efektima upotrebe duhana

Podizati svijest o štetnim i smrtonosnim efektima upotrebe duhana
Foto: Ilustracija
Ministarstvo civilnih poslova BiH podsjetilo je danas da je Svjetska zdravstvena organizacija i globalni partneri svake godine 31. maja obilježavaju Svjetski dan bez duhanskog dima s ciljem podizanja svijesti ...

... o štetnim i smrtonosnim efektima upotrebe duhana i izloženosti pasivnom pušenju.

Fokus Svjetskog dana bez duhanskog dima ove godine je na duhanu i zdravlju pluća, a očekuje se da kampanja poveća svijest o negativnom uticaju koji duvan ima po zdravlje pluća, od karcinoma do hroničnih respiratornih bolesti, te osnovnoj ulozi pluća za zdravlje i dobrobit svih ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je pušenje duhana glavni uzročnik karcinoma pluća, kao i hronične opstruktivne bolesti pluća, a rizik od razvoja ove bolesti posebno je visok kod pojedinaca koji počnu pušiti u ranoj dobi.

Posebno se upozorava da djeca izložena toksinima duhanskog dima u majčinoj utrobi, kroz  pušenje majke ili njenu izloženost pasivnom pušenju, često imaju smanjen rast i funkciju pluća. Mala djeca izložena pasivnom pušenju su u opasnosti od nastanka i pogoršanja astme, upale pluća i bronhitisa i često infekcijama donjih respiratornih puteva. Svjetska zdravstvena organizacija navodi podatak da u svijetu, oko 60.000 djece umire prije nego što napuni pet godina od infekcija donjih respiratornih puteva prouzrokovanih pasivnim pušenjem.

Također, navode se i rizici koje pušenje ima za razvoj tuberkuloze, kao i činjenica da duhanski dim zagađuje vazduh sa više od 7.000 hemikalija, od kojih je za 69 poznato da uzrokuju rak.

Najefektivnija mjera za poboljšanje zdravlja pluća je smanjenje upotrebe duhana i izloženosti pasivnom pušenju.

Ministarstvo civilnih poslova podsjeća da je znanje velikog dijela javnosti, a posebno pušača, o implikacijama pušenja cigareta i izloženosti pasivnom dimu po zdravlje pluća još uvijek nisko. Uprkos snažnim dokazima o štetnosti duhana po zdravlje pluća, mogućnosti kontrole duhana s ciljem poboljšanja zdravlja pluća i dalje su potcijenjene.

Roditelji i ostali članovi zajednice trebaju preduzeti mjere kako bi unaprijedili svoje vlastito zdravlje, te tako i zdravlje svoje djece, štiteći ih od štetnih efekata prouzrokovanih duhanom, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo