7°C
Mostar 13°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

30.05.2019 / 14:46 Ljepota i Zdravlje - Federalno ministarsvo zdravstva

Svjetski dan bez duhanskog dima, fokus na "Duhan i zdravlje pluća"

Svjetski dan bez duhanskog dima, fokus na "Duhan i zdravlje pluća"
Foto: Fena / Vijesti.ba
Federalno ministarsvo zdravstva podsjeća da se 31. maj obilježava širom svijeta kao Svjetski dan bez duhanskog dima. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je ove godine stavila fokus na “Duhan i zdravlje pluća”, saopćeno je iz tog ministarstva.

Svjetski dan bez duhanskog dima je prilika za jačanje svijesti o štetnim i smrtonosnim efektima upotrebe duhana i duhanskih proizvoda te razarajućim posljedicama posrednog pušenja.

Visoka prevalenca korištenja duhanskih proizvoda i posrednog pušenja među stanovništvom svrstava Bosnu i Hercegovinu u sam vrh zemalja koje trpe zdravstvene i ekonomske posljedice zbog bolesti prouzrokovane pušenjem.

Za ovogodišnji Svjetski dan bez duhanskog dima upriličeno je potpisivanje Sporazuma o suradnji na polju kontrole duhana u Federaciji BiH između Federalnog ministarstva zdravstva i Udruženja PROI.

Sporazumom se potvrđuje posvećenost koordinaciji i zajedničkom radu vladinog i nevladinog sektora, presudnim za efikasnu kontrolu duhana. Potpisnici sporazuma će nastaviti i u narednom periodu aktivan rad na usvajanju i implementaciji nove legislative koja će zaštititi građane FBiH od pogubnih posljedica izlaganja duhanskom dimu.

Doc. dr. Vjekoslav Mandić , federalni ministar zdravstva, naglasio je da bez obzira na polemike koje su inicirali određeni krugovi, prije svega duhanska industrija, usvajanje sveobuhvatnog zakona usklađenog s propisima Evropske unije i Okvirnom konvencijom o kontroli duhana SZO, nužno je za unapređenje zaštite zdravlja stanovništva.

- Potpisivanje Sporazuma je osobito važno u kontekstu isteka deset godina od ratifikacije Okvirne konvencije o kontroli duhana SZO od Bosne i Hercegovine. Obaveze koje su preuzete ratifikacijom nalažu da se u roku od pet godina lokalno zakonodavstvo mora uskladiti s Konvencijom. Zbog toga je više nego krajnje vrijeme da donosioci odluka ispune svoje obaveze prema građanima. Očekujemo da će do kraja ove godine u parlamentu biti usvojen novi zakon koji je trenutno  u proceduri - izjavila je Uliana Bakh, izvršna direktorica Udruženja PROI.

U cilju usklađivanja zakona s propisima EU i SZO Konvencije, Federalno ministarstvo zdravstva i PROI već nekoliko godina zajedno provode niz aktivnosti i djeluju u oblasti kontrole duhana, uključujući provedbu zajedničkih akcija, javnih rasprava te formiranja radne grupe koja je radila na razradi novog sveobuhvatnog zakona.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo