16°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

28.05.2019 / 20:00 BiH - Rasim Ibrahimagić za Vijesti.ba

I ako Mišljenje EU bude pozitivno, kandidatski status za BiH je daleko

I ako Mišljenje EU bude pozitivno, kandidatski status za BiH je daleko
Foto: Vijesti.ba

Koordinator Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH Rasim Ibrahimagić komentarisao je za Vijesti.ba medijske najave da kabinet komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna ozbiljno razmatra mogućnost da se odloži objavljivanje paketa o proširenju.

Posljedica je to, kako piše Radio Slobodna Evropa, pritiska iz nekih zemalja članica EU, koje nisu spremne da raspravljaju o proširenju na sastanku u junu.

Na početku razgovora, Ibrahimagić podsjeća da su iz Evropske komisije (EK) i ranije stizala upozorenja da prije uspostave vlasti u BiH neće biti objavljivanja Mišljenja i pratećeg analitičkog izvještaja EK o aplikaciji za članstvo BiH u EU.

- Imajući u vidu da je ono trebalo biti objavljeno u okviru paketa o proširenju, ne trebaju nas iznenaditi ovakva razmatranja unutar kabineta komesara za proširenje. Ipak, ukoliko i dođe do ovog odlaganja, ono zasigurno neće biti samo "zaslugom" izabranih predstavnika vlasti u BiH, već je uslovljeno i drugim političkim momentumima u regiji - navodi Ibrahimagić.

Sjevernoj Makedoniji obećano je otvaranje pregovora sredinom ove godine, ali ako se paket o proširenju ne objavi, Ibrahimagić ocjenjuje da će to dodatno odložiti i donošenje odluke o početku pristupnih pregovora sa tom zemljom.

- Možda Evropska unija želi sačekati rasplet u vezi sa sastavom buduće Evropske komisije prije nego što Evropsko vijeće da zeleno svjetlo za pregovore sa još jednom zemljom kandidatkinjom - poručuje Ibrahimagić.

Nažalost, nastavlja naš sagovornik, među domaćim političarima nema elana kada su u pitanju reformski procesi koji su ključni za sam proces evropskih integracija, u prvom redu misleći na uspostavu i jačanje vladavine prava u BiH.

- Svjedoci smo da se sve više u javnosti objelodanjuju afere i koruptivne radnje onih koji bi trebali biti stub vjere u vladavinu prava, a da pri tome nema jasnih odgovora, a naročito ne i dogovora od strane političara na koji način riješiti ove probleme i uspostaviti institucije koje će raditi u skladu sa demokratskim vrijednostima. Sve do tada, zalaganje za evropski put BiH ostat će na deklarativnom nivou - naglašava Ibrahimagić.

BiH bi sutra trebala dobiti Mišljenje EK o kandidatskom statusu.

Međutim, s obzirom na to da je objava tog Mišljenja bila uvjetovana uspostavom vlasti, Ibrahimagić očekuje da će institucije EU pokazati dosljednost i odložiti njegovu objavu.

- Ovo je naročito bitno iz perspektive građana i građanki BiH, koji su počeli gubiti vjeru u kredibilitet onoga što čuju da dolazi iz briselskih krugova. Ako se, ipak, Mišljenje i objavi bez ispunjenja ovog uslova, moramo znati da je kandidatski status za BiH još uvijek daleko. To Mišljenje može i vjerovatno hoće biti pozitivno, ali će biti uslovno, a dok se ti uslovi ne ispune, ne postoji politička mogućnost dodjele kandidatskog statusa - napominje Ibrahimagić.

Potencira da je BiH i dalje veoma daleko od članstva u EU.

- Imajući u vidu kako procesi u BiH teku i da su oni, kada su u pitanju evropske integracije, uslovljeni i neefikasnim mehanizmom koordinacije, do kraja mandatnog perioda za cilj treba postaviti dobijanje kandidatskog statusa, bez datuma za otvaranje pregovora. A kandidatski status bez otvaranja pregovora sam po sebi nažalost ne znači mnogo - zaključuje Ibrahimagić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo