22°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

27.05.2019 / 18:02 Intervjui - Bivši predsjednik Hrvatske

Josipović za Vijesti.ba o EU izborima, lošoj procjeni Plenkovića i uspjehu Bernardića

Josipović za Vijesti.ba o EU izborima, lošoj procjeni Plenkovića i uspjehu Bernardića
Foto: Vijesti.ba

Činjenica je da će proeuropske stranke i u buduće imati jasnu većinu i da od kolapsa EU, srećom, nema ništa.

Ali, bila bi velika greška zaspati na lovorikama. Desnica će sasvim sigurno nastaviti sa sadašnjom strategijom podrivanja europskih vrijednosti i institucija i već se sada spremati za nove domaće i europske bitke.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, analizirajući rezultate izbora za Evropski parlament.

Osvrnuo se i na ishod glasanja u Hrvatskoj, koju će u Evropskom parlamentu predstavljati 12 zastupnika.


- Izbori za Evropski parlament su okončani. Kako biste protumačili rezultate generalno i očekujete li drastične promjene u evropskoj politici? Uprkos jačanju populističke desnice, komotnu većinu zadržale su proevropske partije.

JOSIPOVIĆ: Mediji su prognozirali, ili barem upozoravali na mogućnost drastične promjene europske političke scene sa snažnim skretanjem u desno. Tome doprinosi i činjenica da je tvrda desnica svugdje, pa i u Hrvatskoj, vrlo angažirana, bučna i vidljiva. Nasuprot toga, ljevica je u EU dosta mlitava, pa je bio dojam da nadolazi veliki desni val koji će potopiti EU brod. Ukupno gledajući, donekle se i dogodio zaokret u desno i jačanje radikalne i protueuropske desnice.

Međutim, činjenica je da će proeuropske stranke i u buduće imati jasnu većinu i da od kolapsa EU, srećom, nema ništa. Ali, bila bi velika greška zaspati na lovorikama. Desnica će sasvim sigurno nastaviti sa sadašnjom strategijom podrivanja europskih vrijednosti i institucija i već se sada spremati za nove domaće i europske bitke. Ako iz ove, ne tako brilijantne pobjede, proeuropske snage izvuku pouku i otklone sve pogrešno što su radile, Europa će se izvući iz ove desne najezde. U suprotnom, apokaliptička vizija projekta ujedinjene i demokratske Europe zaista može postati stvarnost, teško zamislivu bez novih ratova i nazatka našeg kontinenta.

 

- Hrvatsku će u Evropskom parlamentu predstavljati po četiri zastupnika iz HDZ-a i SDP-a, te po jedan s liste Hrvatskih suverenista, Mislava Kolakušića, Živog zida i Amsterdamske koalicije. Kako ocjenjujete rezultate izbora u Hrvatskoj? Mediji pišu o debaklu HDZ-a, te da je SDP "neočekivano uskrsnuo".

 

JOSIPOVIĆ: Ocjena može biti različita, ovisno iz kojeg se kuta rezultat gleda i kakva su bila očekivanja. HDZ je prošao dosta lošije od očekivanja, pa to generira i ocjenu o debaklu. Mislim da je ta ocjena pretjerana, bez obzira što su očito HDZ-ovci nezadovoljni, a mediji jedva dočekali da se ohrabre i u Plenkoviću pronađu novu metu. Zapravo, Plenković je loše procijenio efekte ograđivanja od desnih ekstremista i sad za to plaća cijenu. Za klijentelistički dio HDZ-a ovaj je relativni neuspjeh katastrofa, za tvrde desničare u HDZ-u casus belli za obračun s proeuropskim dijelom stranke.

S druge strane, proces jasne stratifikacije na desnici ima za cijelo društvo i dobrih strana. Konačno bi mogao prestati maskenbal u kojemu se dio najtvrđe desnice skriva pod skute ipak umerenije percipiranog HDZ-a. Ali, stratifikacija na desnici je donijela Hrvatskoj i lošu vijest. Pokazalo se da je tvrda desnica, kad bi mogla pod isti šator, prilično jaka, jača nego što su mnogi mislili dok se dio te desnice bio hibernirao u HDZ-u, percipiranom kao ipak umjerenom strankom. Iako, HDZ to u suštini nije nikada bio, on to nije ni danas. HDZ je svojevrsna koalicija građanske proeuropske desnice i desnih, često ustašofilnih radikala. Ako se nastavi, ta bi stratifikacija HDZ-a mogla imati dugoročne posljedice, i za sam HDZ i za cijelu našu političku scenu.

S druge strane, SDP je s brojčano ne osobito velikim rezultatom odličnim Bernardićevim pristupom ovim izborima dobio snažan vjetar optimizma koji je mnoge iznenadio. Iznenadio je sve one koji su permanentni medijski linč Bernardića i SDP-a prihvatili kao definitivnu ocjenu njihove snage. Pokazalo se da ni vanjski napadi, ni unutarnje podrivanje vodstva stranke nije dotuklo tu, na hrvatkoj sceni ipak dobro ukorijenjenu stranku. Možda će ovo biti povod da mediji ipak realnije vrednuju SDP i Bernardića koji je s nekoliko posljednjih govora pokazao da ima “državnički gard”. Smatram da SDP može ozbiljno napredovati ako Bernardić uloži dodatni napor na okrupnjavanju lijeve scene i potvrdi se, ne samo kao formalni, nego i kao stvarni lider ljevice. On za to ima intelektualne predispozicije a i potrebnu političku strast.

Konačno, protestna scena dobila je novu zvijezdu, Kolakušića. Iza njegove komunikacijski vrlo dobre predstave, nažalost, barem ne još, nema ozbiljnog političkog projekta. Ali, tko zna, možda zaista baš Kolakušić potakne reforme koje sada tek naznačuje u medijski probavljivim skicama. Ako u tome bude ozbiljan, javnost će brzo zaboraviti Živi zid. Ako ne, imat ćemo još jedan Živi zid a oba će, prije ili kasnije, urušiti.

S druge strane, velika nada nove hrvatske politike, medijski iznimno poduprta, Dalija Orešković je podbacila. Morat će uložiti dosta napora da joj se projekt potpuno ne potopi. Bilo bi šteta jer je riječ o političarki lijevog svjetonazora koja ima što za reći, ali koju je medijska slava odvukla na krivi kolosjek. Umjesto da gradi autohtoni politički projekt ili da razmišlja o sudjelovanju u projektu novog objedinjavanja ljevice, krenula je retorikom i nastupima stopama Živog zida. Zaista želim da ta pametna i obrazovana dama ne bude tek epizoda na sceni već da zauzme važno mjesto u krugu ujedinjene ljevice.

Konačno, Amsterdamska koalicija, koja je donekle nastala i kao posljedica nekadašnjih problema u SDP-u, ostvarila je zahvaljujući snazi IDS-a očekivani minimalno uspješni rezultat. Osobno, mislim da nema puno nade da ta koalicija opstane za parlamentarne izbore. Naime, izvan Istre nema velikih izgleda, a u i Istri ostatak koalicije IDS-u uopće ne treba. Bilo bi dobro da neke članice Amsterdamske razmisle o ideji ujedinjavanja na ljevici jer bi im to mogao biti jedini put opstanka na političkoj sceni.

Naravno, pri ocjeni rezultata EU izbora treba znati da su predsjednički i parlamentarni izbori drukčiji, da im birači pristupaju s drukčijim očekivanjima i preferencijama. Iako, ovi rezultati snažno indiciraju moguće trendove u kojima bi ljevica, posebno ako dođe do njenog okrupnjavanja, mogla ozbiljnije ugroziti desnicu no što je to do sada bio slučaj.

 

N.Ć.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo