7°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

27.05.2019 / 14:41 BiH - Moguć generalni štrajk

Nema pomaka u pregovorima Sindikata MUP-a i Vlade HBŽ-a

Nema pomaka u pregovorima Sindikata MUP-a i Vlade HBŽ-a
Foto: FENA - Vijesti.ba
Nakon današnjeg sastanka predstavnika Sindikata MUP-a Hercegbosanske županije (HBŽ) i Vlade HBŽ-a nije otklonjena mogućnost da policajci u toj županiji stupe u generalni štrajk.

Kako je za Fenu kazao predsjednik Sindikata MUP-a Hercegbosanske županije Dražan Mišić, sindikalisti ne odustaju od svojih zahtjeva da se počnu primjenjivati pojedine odredbe kolektivnog ugovora koje se odnose na utvrđivanje osnovice, dodatak na ocjenu i kolektivno osiguranje.

Sindikat, također, traži usvajanje zakonskih rješenja koja bi išla u smjeru poboljšanja materijalno-pravnog statusa zaposlenih u županijskom MUP-u, kao što su zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika i zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti za državne službenike i namještenike.

- Partneri u pregovorima, predstavnici Vlade Hercegbosanske županije kojeg su danas činili ministri Darinko Mihaljević i Vasilija Broćeta, dali su nam do znanja da su za razgovore te da će o našim zahtjevima na prvoj sljedećoj sjednici upoznati ostale članove Vlade HBŽ-a - dodao je Mišić.

Po njegov riječima, županijskoj vladi dan je razuman rok za razmatranje njihovih zahtjeve, a Sindikat je spremni i na određene kompromise.

- Međutim, od naših zahtjeva ne odustajemo, a ako do toga dođe spremni smo i na generalni štrajk - poručio je Mišić.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo