8°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

27.05.2019 / 12:08 BiH - Predstavljen projekat "No Extremism"

Mladi najpodložniji utjecajima ekstremnih ideologija

Mladi ljudi najugroženija su kategorija i najpodložniji utjecajima ekstremnih ideologija, poručeno je danas u Sarajevu sa skupa na kojem su predstavljeni rezultati projekta „No Extremism“, koji je Centar za društveno istraživanje „Global Analitika“, uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, realizovao na području cijele BiH.

Moderator skupa Senad Pećanin istakao je da u BiH svjedočimo brojnim vrstama ekstremizma, od političkog, preko nacionalnog, medijskog, vjerskog, obrazovnog, pa sve do akademskog.

- Jedan od posljednjih, eklatantnih primjera ekstremizma su posljednji istupi zastupnice SDA u Skupštini KS Samre Ćosović-Hajdarević na društvenim mrežama. Upravo je to najbolji primjer zašto su projekti poput ovog neophodni našem društvu - kaže Pećanin.

Nažalost, kako je rekao, u jednoj sredini poput Sarajeva, koje je 90-ih godina prošlog vijeka bilo izloženo nasilju i teroru, ne izvlače se nikakve pouke iz prošlosti, već se na isti način širi i reproducira ekstremizam.

Stoga je, nastavlja Pećanin, svaka aktivnost koja se na organizovan i pametan način suprotstavlja svim vidovima ekstremizma izuzetno značajna i dragocjena.

- Poseban značaj ovog projekta jeste u tome što je okrenut mladima, koji su najranjivija kategorija našeg društva po pitanju ekstremizma, kako zbog indoktrinacije kojoj su izloženi, tako i zbog činjenice da posljedice ekstremizma najviše trpe upravo oni. To nažalost svjedoče i podaci i činjenice o broju mladih koji svoju budućnost i iz ovih razloga ne vide u BiH - poručio je Pećanin.

Dodao je da projekat „No Extremism“ može biti izvanredan putokaz za slične aktivnosti pojedinaca, organizacija, ali i svih bh. građana kojima je cilj da imaju pristojno društvo u kojem će sve manjine - vjerske, nacionalne, seksualne, političke... - osjećati kao u svojoj kući u kojoj nikome nije tijesno.

Centar za društvena istraživanja „Global Analitika“ prevencijom nasilja, ekstremizma i radikalizma u BiH, ali i u regionu bavi se proteklih pet godina.

Direktorica Centra Anesa Agović kaže da je cilj projekta „No Extremism“ bio da naglasi ulogu preventivnog djelovanja, te podigne svijest kod građana, ali i kod mladih koji su najugroženija kategorija i najpodložniji utjecajima ekstremnih ideologija.

- Naša istraživanja pokazala su da je preko 80 posto mladih podložno radikalizaciji putem interneta, dok njih više od 70 posto ne vjeruje u svoju ulogu u tom sveobuhvatnom preventivnom djelovanju. Samim tim, oni ni ne koliko je značajna njihova uloga u prevenciji, ali i koliko su zaista podložni tim ekstremnim ideologijama - rekla je Agović.

Prema njenim riječima, mladi imaju predrasude pa samim tim, u zavisnosti od toga iz kojeg mjesta dolaze, i različite percepcije ekstremizma.

- Za jedne je to vjerovanje da u FBiH buja ekstremizam, dok drugi smatraju da ga u njihovom entitetu uopšte nema. Htjeli smo da kod tih mladih iz različitih dijelova BiH razbijemo te predrasude i objasnimo im šta je ekstremizam kako bi oni kasnije na tom polju preventivno i zajednički djelovali u svojim lokalnim zajednicama - pojašnjava Agović.

Navodi da se u okviru projekta kao jedno od mjesta okupljanja mladih iz različitih dijelova BiH našao i Mostar, kao jedno neutralno područje u kojem mnogi od njih nikada prije nisu ni bili.

- Bila je to prilika da mladi dođu u jedno neutralno i podijeljeno mjesto, a samim tim i da uče o različitostima. Među njima se osjetila ta bliskost kada zajedno provedu nekoliko dana i razbiju predrasude koje su sa sobom donijeli - rekla je Agović.

Napominje da na nivou države postoji Strategija BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma, koja, međutim, ističe iduće godine. Taj dokument, prema njenom mišljenju, dobro je napisan i koncipiran, ali u praksi ima mnogo više posla i nedovoljno je urađeno.

- Vrlo je važno naglasiti da imamo dobru saradnju s vladinim sektorom, ali je potrebno puno više podrške za finansiranje upravo ovakvih projekata kojim bi bili obuhvaćeni i mladi - govori Agović.

Kampanji „No Extremism“, dodaje, podršku su pružili brojni sportisti, među kojima i kompletna košarkaška reprezentacija BiH, ali i zenički bacač kugle Mesud Pezer.

- Želim im se zahvaliti i naglasiti da upravo naši sportisti nisu zaboravili da imaju ulogu prema našem društvu, ne samo da pomažu kroz humanitarne aspekte, nego i da svojim primjerom pokažu da se samo radom i obrazovanjem može dalje napredovati - zaključila je Agović.

D.K.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo