16°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

26.05.2019 / 22:07 Svijet - Evropski izbori

Prve projekcije sastava EU parlamenta: EPP-u 46 mjesta manje

Prve projekcije sastava EU parlamenta: EPP-u 46 mjesta manje
Foto: Vijesti.ba
Dosadašnje ankete predviđaju razjedinjeniji Evropski parlament nego ikad prije, a lako je moguće da dvije vodeće parlamentarne grupe lijevog i desnog centra, Evropska pučka stranka i Socijalisti i demokrati, neće više činiti većinu u parlamentu.

Više od 400 miliona građana imalo je pravo glasa za 751 zastupnika Evropskog parlamenta, a izlaznost je najveća u posljednjih 25 godina.

Prema prvim projekcijama budućeg saziva Evropskog parlamenta, stranke desnog i lijevog centra imaju manju podršku u odnosu na dosadašnji saziv, dok Zeleni, liberali i stranke krajnje desnice bilježe značajan rast.

EPP će imati 46 mjesta manje

Prema izlaznim anketama iz sedam zemalja članica i predizbornim anketama u 21 članici, Evropska pučka stranka dobiva 46 zastupnika manje nego sada, ali ipak ostaje najveća grupa u Evropskom parlamentu s 170 mjesta.

Socijalisti i demokrati dobivaju 147 mjesta, 40 manje nego sada. Liberali zajedno sa zastupnicima s liste francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) trebali bi imati 103 mjesta, 10 mandata više nego što sada ima ALDE.

Europa nacija i slobode, u kojoj je Liga Matea Salvinija (Matteo Salvini), imala bi 71 mjesto, 35 mandata više, Evropski konzervativci i reformisti u kojima su dosad najbrojniji bili zastupnici iz britanske Konzervativne stranke 58 mjesta, 19 mandata manje.

Dosadašnji zastupnički klub Evropa slobode i izravne demokratije, u kojem su italijanski antisistemski pokret Pet zvjezdica i stranka Brexit Najdžela Faragea (Nigel Farage), 48 mjesta, šest više nego dosad.

Ujedinjena evropska ljevica - Nordijska zelena ljevica (GUE), dobila bi 47 mjesta, pet manje nego dosad, prenosi Avaz.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo