30°C
Mostar 35°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

26.05.2019 / 22:03 Regija - Po ugledu na Tijanin zakon

Crnogorci pokrenuli inicijativu za "Pavlov zakon"

Crnogorci pokrenuli inicijativu za "Pavlov zakon"
Foto: Vijesti.ba
I u Crnoj Gori pokrenuta je, po ugledu na Tijanin zakon, inicijativa kojom se zahtijeva izmjena Krivičnog zakonika i uvođenje doživotne kazne za teška krivična djela.

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu krajem juna će iznijeti zaključke povodom peticije "Pravda za Pavla", koju je podržalo 6.500 građana, izjavio je za crnogorsku "Novu M" predsjednik tog Odbora Željko Aprcović.

Podnosioci peticije "Pravda za Pavla" i Udruženje "Roditelji" smatraju da bi kaznenu politiku trebalo pooštriti i doživotno kazniti počinioce za teška ubistva, silovanja i obljubu nad maloljetnim osobama, dok pojedini advokati ukazuju da takva reforma zakonodavstva u Crnoj Gori nije potrebna, jer već postoji oštra kaznena politika, napominje crnogorska televizija.

Podsjeća se da je u Srbiji nedavno usvojen zakon kojim je predviđena doživotna robija za teška ubistva, silovanja i obljubu nad maloljetnom osobom, što je u skladu s prijedlogom Fondacije "Tijana Jurić" koju je podržalo oko 160.000 građana.

U Udruženju "Roditelji" smatraju da je i u Crnoj Gori neophodno pooštriti kaznenu politiku i dati vjetar u leđa "Pavlovom zakonu".

"Da se na jasan i glasan način kaže, da će svi oni koji se opredijele za tako nešto biti sankcionisani i da će djeca biti zaštićenija nego što je to sada slučaj", istakla je Kristina Mihailović iz tog udruženje.

S druge strane, advokat Lazar Aković smatra da takva vrsta reforme u Crnoj Gori nije potrebna jer je, kako navodi, Krivični zakonik u toj zemlji vrlo oštar.

On, međutim, dodaje da se slaže sa izmjenom kada su u pitanju najbrutalnija krivična djela, da nema uslovnog otpusta.

"Na taj način i sa krivičnom sankcijom od 40 godina zatvora, postiže se u potpunosti svrha kažnjavanja", smatra advokat Aković.

U februaru prošle godine crnogorsku javnost potresao je slučaj ubistva 15-mjesečnog dječaka Pavla za čije se ubistvo terete njegova majka i očuh.

Zbog toga je 6.500 građana potpisalo peticiju, koja je predata Skupštini, a kojom traže uvođenje doživotne kazne zatvora za počinioce ovakvih krivičnih djela.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo