12°C
Mostar 21°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

26.05.2019 / 20:00 Intervjui - Bivši Upravitelj EU u Mostaru

Casado: OHR mora biti proaktivan, a ne čekati događaje ili incidente

Casado: OHR mora biti proaktivan, a ne čekati događaje ili incidente
Foto: Vijesti.ba
Bivši upravitelj Evropske Unije za grad Mostar, Ricard Perez Casado iz Valensije u Španiji, koji je tu funkciju preuzeo u aprilu 1996.godine, zajedno sa članovima Fondacije Građana Mediterana i njenim predsjednikom Vicentom Garcesom boravio je nedavno u Mostaru, na poziv Centra za mir i multietničku saradnju.

Zajedno sa predstavnicima Centra za mir i Udruženja građana Mostarski krug, Casado i Garces sa saradnicima i svojim mostarskim domaćinima sa luka Starog mosta spustili su po jednu ružu u znak počasti, poštovanja i sućuti sa svim žrtvama ratova na području Mostara i regije. Založili su se za očuvanje mira, izgradnju povjerenja, tolerancije i dijaloga o mirnom rješavanju otvorenih pitanja u regiji.

Za naš portal ambasador Casado govorio je o svojim iskustvima i rezultatima tokom mandata u Mostaru. Prisjetio se vremena kada su neposredno nakon rata, 1996.godine upravo u Gradu Mostaru održani prvi poslijeratni izboru u BiH, te zapitao zašto Mostar već dugih 10 godina nema priliku da bira svoju lokalnu vlast ?

Razgovarao: Alija Behram

- Gospodine Casado, kako sa ove vremenske distance gledate na Vaš mandat upravitelja EU za Grad Mostar, koji ste preuzeli u aprilu 1996.godine, u periodu svježeg poratnog perioda punog teško održivog mira, političkih tenzija, nepovjerenja i nesigurnosti?

CASADO: Uprava Administratora Evropske unije u Mostaru, sa uspjehom je obavila taj nimalo lagani zadatak. Izbori su održani 30. juna 1996.godine, bili su slobodni, fer i transparentni, protekli u miru i bez incidenata, što je bilo centralno jezgro zadatka Vijeća ministara EU i u čije rezultate nijedna stranka nije uložila u prigovor. Ovo je bio zapravo prvi primjer demokratskog ostvarivanja prava glasa nakon sukoba u BiH. Naš zajednički prioritet sa izabranim vlastima je bio polaganje temelja za oporavak privredne aktivnosti, što je podsticalo oporavak normalnog radnog odnosa te normalizaciju situacije za radnike i njihove porodice. Intenzivno smo i zajedno sa gospodom Oručevićem i Prskalom radili na uspostavi gradskog javnog prevoza, povezanosti sa prometnom infrastrukturom, autobusima, željeznicom…
 
Sa gradonačelnicima smo radili zajedno kako bi se pokrenuli različiti kulturni događaji i proslave, zajedno sa nevladinim organizacijama i lokalnim društvenim organizacijama. Lično zadovoljstvo i neka od mojih najljepših sjećanja činilo je održavanje odnosa sa svim zajednicama grada i njihovim predstavnicima.

- Koliko ste bili zadovoljni rezultatima Vaše misije i šta je ono čega se rado sjećate ?

CASADO: U cjelini, misija je protekla uspješno. Ponio sam lično zadovoljstvo i neka od mojih najljepših sjećanja na Mostar činilo je održavanje dobrih odnosa sa svim zajednicama grada i njihovim predstavnicima.

- Koliko ste danas upoznati sa situacijom u Mostaru i kako gledate na činjenicu da je proteklo punih 10 godina otkako su se građani Mostara zadnji put izjašnjavali za lokalne organe vlasti ?

CASADO: Moja posvećenost je bila a i dalje je čvrsta. Naravno, pratim vijesti o Mostaru i BiH, u mjeri u kojoj imam pristup medijskim informacijama i trajnosti odnosa s lokalnim akterima. Centar za mir je jedan od njih, i to sam pokazao u nekoliko posjeta, čak i one dirljive 2016. godine, u ljeto, kada sam bio dio omaža ljudima i institucijama koje su -u mom slučaju skromno- doprinijele uspostavljanju osnova za ponovni susret i suživot nakon okrutnih sukoba. Odsustvo lokalnih izbora od 2008. je ozbiljna greška. Građanstvo to ne zaslužuje, niti postoji racionalno i prihvatljivo opravdanje. Izbor njihovih predstavnika je pravo i obaveza da budu dio demokratskih institucija koje su zajedničke cijeloj Evropi. Šta više, ne sumnjam da je to zahtjev građana Mostara.- Razgovarali ste sa svojim prijateljima i poznanicima u Mostaru, ali i sa običnim građanima. Šta su Vaši dojmovi ?

CASADO: Brine me, kao građanina Mostara - jer tako se osjećam uz dozvolu Mostaraca i Mostarki - da situacija dugotrajnog interima zaboravlja da je grad cjelina, i treba biti neodvojiva da bi se život svih njegovih stanovnika mogao razvijati uz sudjelovanje u javnim poslovima, od budžeta do usluga i njihovog ispravnog funkcionisanja. Naravno, ova razmišljanja se mogu proširiti na BiH, što sa moje strane ne želim da predstavlja bilo kakvo uplitanje, na koje nemam pravo.

- Postoje mišljenja da OHR na čelu sa Visokim predstavnikom Valentinom Inzkom ne preduzima ovlaštenja koja im stoje na raspolaganju u okviru mirovnog procesa i provedbe Daytonskog sporazuma, dok svakodnevno građani u Bosni i Hercegovini svjedoče podrivanju mirovnog sporazuma. Zbog čega je to tako ?

CASADO: Ne poznajem dobro rukovodstvo OHR-a posljednjih godina, niti osobito gospodina Inzka i njegov rad. Njegova misija je nesumnjivo kompleksna. Međutim, OHR, kao i međunarodna zajednica, mora biti proaktivna, uključena u potragu za rješenjima, a ne ostati u uredima čekajući događaje ili incidente. Mora imati aktivno učešće sa lokalnim akterima, posebno predstavnicima civilnog društva. Posebno, ako, kako ste naveli u Vašem pitanju, postoje okolnosti koje dovode do kršenja temeljnih građanskih prava, prijetnji miru i sigurnosti, potsticanja na otcjepljenje ili ponovno naoružavanje koje nisu u skladu ni s Ustavom BiH ni sa Medjunarodnim dogovorima.

- Da ste u prilici, šta bi ste sugerisali Visokom predstavniku Valentinu Inzku ?

CASADO: Njegovo učešće u civilnom društvu u smislu koji sam izrazio u svom prethodnom odgovoru. Na proaktivan način, osluškujući sve aktere, a posebno građanske reprezentacije.

- Šta bi mogla biti Vaša poruka političkim liderima u gradu Mostaru, a šta građanima ovoga grada koji godinama žive s uvjerenjem da će dobra i poželjna rješenja doći sa strane?

CASADO: Politika i političari su u službi građana, grada u cjelini. Pluralnost mišljenja, pa i neslaganja, dio su demokratije, a njihovo izražavanje kroz glasačke kutije i institucije koje iz njih proizlaze čine osnovu suživota, tolerancije u razlikama. Povratiti građanstvu protagonizam u debatama i u formulisanju alternativa sukobima istog suživota je ključni element. U našoj nedavnoj posjeti Mostaru (10. maj 2019.), predsjednik Fondacije Skupština građana i građanki Mediteranske - u kojoj zauzimam čin u Savjetodavnom vijeću - imao je priliku predstaviti ulogu civilnog društva naroda Mediterana, čiji je neodvojiv dio i BiH. Predstavka koja se i formulisala u Sarajevu konstituisanjem Kruga FACM-a. Uključivanje političkih aktera, partija i institucija, sa organizacijama civilnog društva, uz otvorene i transparentne debate, otvorene javnosti i formulisanje alternativa i prijedloga, elementi su koji doprinose učešću građana i poboljšanju svakodnevnog učinka javnih predstavnika, to jest političara.

Velikodušnost i širina kriterija, sposobnost slušanja gradjanstva, pravila su saučesništva koja se pretvaraju u koegzistenciju, suživot i efikasnost u upravljanju javnim poslovima, to je ono što sugerišemo i preporučujemo i građanima Mostara.- Na dan obnove Starog mosta u Mostaru, 23.jula 2016.godine, Centar za mir iz Mostara dodijelio Vam je svoje najveće priznanje “Mostar Peace Connection”, za Vaš nesumnjiv doprinos izgradnji mira i pomirenja u Mostaru neposredno iza rata.

CASADO: To je meni posebno drago priznanje i prihvatio sam ga sa poštovanjem. Shvatio sam ga i doživio prvenstveno kao priznanje Mostaraca i Mostarki i njihovoj predanosti da ponovo izgrade suživot. Priznanje je to i onima koji su došli u Mostar sa svih strana, naročito iz Evrope, kako bi spriječili prekid neprijateljstva“ – rekao je Ricard Perez Casado, bivši evropski Upravitelj za Grad Mostar.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo