20°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

25.05.2019 / 20:26 Svijet - Američki predsjednik

Trump u Japanu pozvao na povećanje investicija u SAD

Trump u Japanu pozvao na povećanje investicija u SAD
Donald Trump / Vijesti.ba
Američki predsjednik Donald Trump u subotu je pozvao japanski poslovni svijet da poveća investicije u Sjedinjene Američke Države, prekorivši Japan zbog značajnog suficita koji ostvaruje u trgovinskoj razmjeni dviju zemalja, o čemu pregovarači razgovaraju u sklopu bilateralnog sporazuma.

Trump je stigao u Japan u subotu u većim dijelom ceremonijalan posjet kojim želi pokazati snažne odnose između dviju država, iako su trgovinski odnosi problematični.

Tokijski toranj Skytree, najviša zgrada u Japanu, tim je povodom svjetlio u bojama američke zastave.

Nedugo nakon dolaska Trump se u rezidenciji američkog ambasadora Williama Hagertyja susreo s direktorima japanskih kompnija Toyota, Nissan, Honda, Softbank i Rakuten, prenosi Al Jazeera Balkans.

Američki predsjednik im je poručio da nije bilo boljeg razdoblja za investiranje u SAD i ponovio da je ranija politika sprečavala ostvarivanje punog potencijala američkog ekonomskog rasta.

Washington i Tokio trenutno su u trgovinskim pregovorima. Trump je istaknuo kako želi dogovor kojim će se riješiti trgovinski nesrazmjer između dviju država.

-Japan ima značajnu prednost dugi niz godina, no to je u redu i možda je to tako jer nas toliko volite - rekao je.

Tijekom četverodnevnog posjeta, japanski premijer Shinzo Abe priredit će za Trumpa svečani banket, odvest će ga na sumo turnir i u posjet pomorskoj bazi, a očekuje se da će dvojica čelnika odigrati i partiju golfa.

Trump je u Japan došao u pratnji svoje supruge Melanije.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo