18°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

25.05.2019 / 20:01 BiH - Sinan Alić za Vijesti.ba

Srbija je utočište ratnim zločincima, to je tragedija regiona

Srbija je utočište ratnim zločincima, to je tragedija regiona
Sinan Alić / Vijesti.ba
Velikosrpska politika definitivno je oličena u režimu Aleksandra Vučića. To se može vidjeti iz hiljadu primjera, a pružanje utočišta ratnom zločincu Novaku Đukiću samo je jedan od njih.

Rekao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" Sinan Alić.

- Ponašanje pitbula te velikosrpske politike oličene u Miloradu Dodiku vidi se iz aviona. Taj pitbul iz RS-a dresiran je da govori ono što priželjkuje Vučić, koji, pak, to ne smije priznati zbog međunarodne zajednice - kaže Alić.

Navodi kako se Vučić u Briselu uvijek može pravdati da Dodik nije pod njegovom kontrolom, kao što je to svojevremeno za Radovana Karadžića tvrdio Slobodan Milošević.

Alić kaže da ne očekuje da će se za vrijeme Vučićevog režima iza rešetaka nekog od srbijanskih zatvora naći Novak Đukić, general bivše Vojske RS i komandant Taktičke grupe "Ozren", kojeg je Sud BiH u junu 2014. osudio na 25 godina zatvora za zločine počinjene na Tuzlanskoj kapiji.

Đukić je proglašen krivim za ratni zločin i izdavanje naredbe artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu. No, nakon što je osuđen, pobjegao je u Srbiju, gdje je i danas na slobodi.

- Vučićeva Srbija i dalje nije spremna da se suoči s prošlošću i desetinama hiljada albanskih, hrvatskih i bošnjačkih žrtava, a ne vjerujem da će se to i desiti za vrijeme Vučića - govori Alić.

Smatra da će većina ratnih zločinaca, kojima je Srbija pružila utočište, svoj život okončati prirodnom smrću, a ne u nekom od tamošnjih zatvora.

- Dok god osuđeni ratni zočinci drže javna predavanja po Srbiji, to društvo je definitivno bolesno, jer je samo manji broj ljudi osviješćeno i prepoznaje tu rak ranu koja nagriza njihovo društvo - ističe Alić.

Naglašava da mu ne blijede sjećanja na strahote koje su na današnji dan prije 24 godine zadesile Tuzlu. Tada su granate ispaljene s položaja Vojske RS na šetalištu Kapija u centru grada usmrtile 71, a ranile više od 200 osoba.

- Kapija je rana na srcima mnogih Tuzlaka, jer je malo porodica koje direktno ili indirektno nisu vezane za nju. To je bio masakr bez presedana, kao što je slučaj s Markalama - rekao je Alić.

Glavnog krivca za zločin nad tuzlanskom mladošću Novaka Đukića Srbija i dalje nije sprovela u zatvor, iako je na to obavezuje sporazum koji je potpisala sa BiH.

- Problem je u tome što Srbija sporazume potpisuje da bi Briselu pokazala kako je ona nekakav faktor u regionu, a u stvari kupuje vrijeme. Majka Srbija je "balkanski Paragvaj", ona je stjecište i utočište ratnim zločincima razne provenijencije - poručuje Alić.

Prema njegovim riječima, u Tužilaštvu za razne zločine Srbije ne bi imali šta raditi da im nije materijala koji im šalje Tužilaštvo BiH. Ali čak i pored toga ništa ne rade, jer ne smiju od tamošnje politike.

- To je tragedija ovog regiona. Žrtve se mogu samo nadati da će zločinac Đukić ipak završiti u nekom od srbijanskih zatvora, ali za vrijeme Vučićeve Srbije to je teško očekivati - zaključuje Alić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo