17°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

25.05.2019 / 16:57 BiH - Loic Tregoures za Vijesti.ba

BiH je pod povećalom EU samo kada su u pitanju sigurnosni razlozi

BiH je pod povećalom EU samo kada su u pitanju sigurnosni razlozi
Loic Tregoures / Vijesti.ba
Loic Tregoures, politolog i predavač političkih nauka na Univerzitetu u Lilleu u Francuskoj kazao je u ekskluzivnom razgovoru za Vijesti.ba kako će najvjerovatnije nacionalističke stranke osvojiti više mjesta na predstojećim izborima za Evropski parlament, iako još ne znamo koliko više.

„Međutim, to neće promijeniti činjenicu da će tri glavne skupine (konzervativci, socijalisti i liberali) to i ostati, a Zeleni bi trebali povećati broj mjesta koja će dobiti u Njemačkoj“, kaže Tregoures, inače odličan poznavalac prilika na Balkanu.

Stoga, dodaje Tregoures, kako se obično glasovi u Evropskom parlamentu donose na temelju kompromisa između ovih skupina, neće se mnogo toga promijeniti unatoč krajnje desnim strankama koje govore NE svemu.

Kada je u pitanju odličan izborni rezultat socijaldemokrata Fransa Timmermansa u Holandiji i katastrofalan rezultat desničara, Tregoures kaže kako su ti izbori uglavnom nacionalizirani, te da ono što se dogodilo u Holandiji ne znači ništa za druge zemlje.

„Tamo gdje je krajnja desnica trebala biti prilično jaka, bit će, poput Francuske ili Italije. Rezultati u Poljskoj, prije općih izbora, trebali bi biti zanimljivi. I u Austriji nakon nedavnog skandala“, ističe naš sagovornik.

U Francuskoj, dodaje on, ankete pokazuju da su partije predsjednika Emmanuela Macrona i desničarke Marine Le Pen skoro izjednačene.

„Mobilizacija birača će odlučiti ko će pobijediti, ali trebala bi biti mala razlika između njih, dva do tri posto maksimalno. To i nije tako loše za Macrona nakon 2 godine na vlasti i protesta „Žutih prsluka“. Druge stranke i liste su prilično daleko“, kaže on.

Kada je u pitanju pozicija i budućnost zemalja Zapadnog Balkana, Trougers kaže da unatoč novoj strategiji za Balkan koju je objavila Francuska, nažalost, jedva vidi razlog za optimizam.

„Najvjerovatnije u sljedećim mjesecima (godinama?) neće biti poboljšanja na temu proširenja i otvaranja pregovora i dodjele statusa kandidata“, ističe on.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, smatra Trougers, naša zemlja trenutno nije pod posebnim povećalom, a kada i jeste, to je iz sigurnosnih razloga.

„Stoga će ovisiti o tome kako će se riješiti pitanje formiranja vlasti i da li će teme kao što su NATO i Dodikova izgradnja sigurnosnog aparata RS dovesti do potencijalne krize“, mišljenja je Trougers.

U međuvremenu, zaključuje Loic Trougers, sigurna je pretpostavka da će ljudi sa Zapadnog Balkana masovno odlaziti i tražiti bolji život negdje drugo.

Haris Ljevo

(Vijesti.ba)

Izdvajamo