18°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

25.05.2019 / 15:33 BiH - Svečana akademija

Obilježena 27. godišnjica osnivanja HVO-a regije Bihać

Obilježena 27. godišnjica osnivanja HVO-a regije Bihać
Foto: FENA
Obilaskom groblja i spomen obilježja, misom zadušnicom za poginule i nestale branitelje, te svečanom akademijom, danas je obilježena 27. godišnjica od osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać i organizirane odbrane Hrvata u Unsko-sanskom kantonu (USK) tokom rata od 1992. do 1995. godine.

- Naša obaveza je da se na ovaj način sjećamo uspješne zajedničke borbe i odbrane grada Bihaća. Posebno odajemo poštovanje i čuvamo uspomenu na 72 poginula i tri nestala branitelja za vrijeme oslobodilačkog rata, a moramo istaći i da je oko njih 250 ranjeno braneći ovaj dio BiH. Ponosni smo na sve što smo zajedno s Armijom Republike BiH uradili i zato s posebnom emocijom svi zajedno čuvamo od zaborava ovakve i slične datume - rekao je ratni zapovjednik HVO-a regije Bihać Franjo Grgić.

Prilikom obilježavanja godišnjice naglašeno je zajedništvo Hrvata i Bošnjaka u Bihaću i okolini, kako u ratnim vremenima, tako i danas.

- Ne govorimo mi o suživotu, nego o zajedničkom životu. Zajedno smo odbranili grad, a danas kao prijatelji i komšije uživamo u slobodnom Bihaću. To je posebna satisfakcija za sve Bišćane i najljepša pozivnica za sve goste - ustvrdio je predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać Davor Župa.

Godišnjica osnivanja Hrvatskog vijeća obrane regije Bihać obilježena je pod pokroviteljstvom Ministarstva za pitanje boraca i ratnih - vojnih invalida USK, Grada Bihaća i Ministarstva za pitanja branitelja u Vladi Republike Hrvatske.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo